Ministeerium loodab palgakasvu jätkumist

Kristina Traks
, juhtimine.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgatõus.
Palgatõus. Foto: SCANPIX

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Pille Mihkelsoni sõnul on oodata palkade kasvamist eelmise aastaga sarnases tempos.

Eelmise aasta neljandas kvartalis kiirenes keskmise brutokuupalga kasv 5,9 protsenti 916 euroni ning tarbijahindade muutust arvestav reaalpalga kasv 2,1 protsendini. Palgad tõusid kõikidel tegevusaladel ning seda viimase aja ühtlasemas tempos, kommenteeris Mihkelson. «Kiireim kasv toimus siseturule suunatud erasektori tegevusaladel, kuid palgakasvu erinevused tegevusalade vahel olid väiksemad võrreldes eelmiste kvartalitega. Võrreldes buumiaegse tipuga 2008. aastal oli keskmine palk neljandas kvartalis madalam vaid avalikus halduses, hariduses ning muudel teenindavatel tegevustel. Neljanda kvartali palgakasvu mõjutasid aasta lõpus makstud ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud.»

Mihkelsoni sõnul on kvalifitseeritud spetsialistide vähesuse tõttu mitmetel tegevusaladel hõive kasvu võimalused siiski piiratud ja viimastes arengutes paistab silma lihttööliste arvu oluline vähenemine ning kvalifitseeritud töötajate osakaalu suurenemine. «Palga kasvu toetab tulevikus ka kvalifitseeritud töötajate nappus mitmetel tegevusaladel,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles