Korterite ehitus väheneb hüppeliselt

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas aadressil Ravi tänav 6 valminud elamu korterid ootavad ostjaid.
Tallinnas aadressil Ravi tänav 6 valminud elamu korterid ootavad ostjaid. Foto: Liis Treimann

Kui 2007. aastal ehitati Eestis, Lätis ja Leedus kokku 16 640 uut korte­rit, siis Ober-Hausi prog­­noosi kohaselt lisandub järgmisel aastal vaid 1800 uut korterit.



Kahe aasta eest kerkis Balti riikides uusi kortereid nagu seeni, nüüdseks on nende ehitus sama hästi kui seiskunud. 2010. aastaks prognoosib Ober-Haus vaid 1800 korteri lisandumist. «Kui nõudlus uuesti tekib, nagu see alati juhtub, siis võib uute pindade nappus tulevikus hinnad järsult üles viia,» nenditakse ülevaates.

Mullu ehitati Tallinnas 1420 korterit ehk 59 protsenti vähem kui 2007. aastal. Finantseerimise vähenemine, arendajate vaevlemine rahanappuses, langevad hinnad ning vähenev tarbijausaldus lubavad arvata, et tänavu ehitatavate korterite arv jääb alla 500.

Kui mullu esimeses kvartalis jagati 1128 eluruumi ehitusluba, siis tänavu samal ajal anti neid välja 326. Samas on tõusnud eluruumi keskmine suurus – kui mullu esimeses kvartalis oli see 110 ruutmeetrit, siis nüüd 150 ruutu.

Nordeconi juht Jaano Vink märkis, et praegu ei kipu keegi naljalt oma riske suurendama valdkonnas, mille seis on pehmelt öeldes kehv. «Ma usun, et hetkel on veel pigem ootamise ja vaatlemise aeg,» sõnas ta.

Pärimisele, kas ka rikkamate inimeste huvi ehitamise vastu pole praeguseks tunduvalt langenud ehitushindade juures suurenenud, märkis Vink, et ka need, keda on harjutud rahakaks pidama, ei tarvitse seda tegelikult enam sugugi olla.

Läti pealinnas Riias jäi uute korterite arv mullu alla 3000, aasta varem ehitati kortereid poole rohkem. Ja sellestki vähesest on endale omaniku leidnud vaid pooled ehk lõunanaabrite pealinnas on müügis vähemalt 2200 uut korterit.

Tänavu peaks kinnisvarafirmade prognooside järgi lisanduma veel 2200 korterit, kuid kõik need on juba alustatud projektid. Järgmisel aastal saab uusehitisi olema veelgi vähem, alla tuhande. Eesti ja Läti on Euroopa Liidu uusliikmete seas ühed enim eluasemelaene väljastanud riigid, eluasemelaenud moodustavad sisemajanduse kogutoodangust 40 protsenti.

Ober-Haus kirjutab ülevaates samuti, et Eesti ja Läti elamispindade hind langes kuni 40 protsenti võrreldes tipuga 2007. aastal. Leedus kukkusid hinnad vähem, 28 protsenti.

Ober-Hausi hinnangul on praegu hea aeg Baltimaadest uut kontoripinda otsida, sest büroohooneid on rohkem kui üürnikke. Selle aasta alguseks kasvas vabade kontoripindade maht 22 protsenti. Tänavu lisandub veel 200 000 ruutmeetrit kontoripinda.
Seetõttu saavad üürnikud kaubelda rendihindu alla või kolida soodsamale pinnale.

Uued korterid
        2007    2008    2009*
Tallinn    3480    1420    490
Riia    6780    2930    2200
*) prognoos
Allikas: Ober-Haus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles