Maksuamet leidis Ida-Virumaa majutus- ja toitlustusettevõtetes mitmeid rikkumisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbrikupalk
Ümbrikupalk Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Maksu- ja tolliameti revidendid kontrollisid veebruari alguses nelja Ida-Virumaa majutuse või toitlustusega tegelevat ettevõtet ja nende 24 tegevuskohta.

Kontrollitud 24 tegevuskohast võeti seletusi kokku 72 töötajalt, kellest 10 ei kajastu ettevõtete varasematel tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidel. Keskmised töötasud kontrollitud ettevõtetes on 280–340 eurot, edastas maksu- ja tolliamet.

Kontrollides selgus, et mitmete ettevõtete tegevuskohad ei ole registreeritud majandustegevuse registris või registris märgitud tegevuskohas tegutseb teine äriühing või koht on ammu suletud.

Näiteks tunnistasid kahe ettevõtte enam kui 10 töötajat, et on saanud äriühingus erineval ajal preemiaid suuruses kuni 160 eurot. Maksuhalduri andmetel jäeti preemiad deklareerimata, mis tähendab, et saadi ümbrikupalka.

Kaks koolitoitlustusega tegeleva ettevõtte juhatajat tunnistasid, et saavad iga kuu palgale juurde 30 eurot sularahas, samas kui ühe Jõhvi toitlustuskoha kaks töötajat tunnistasid, et saavad igal kuul 150 eurot ümbrikupalka. Ühe ettevõtte juhatuse liige võttis omaks, et maksis 2012. aastal jõulupreemiaid ning jättis need tahtlikult deklareerimata.

Kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendik märkis, et kuigi kontrollitud isikute maksukäitumises võib märgata muudatusi, jätkab maksu- ja tolliamet majutus- ja toitlustussektori, sealhulgas ka Ida-Virumaa ettevõtete kontrollimist.

«Vaatamata 2012. aastal Ida-Virumaa majutus- ja toitlustusettevõtete kontrolli tulemusel saavutatud 16-protsendilisele keskmise palga tõusule jääb kontrollitavate ettevõtete palgatase siiski alla maakonna sektori keskmisele palgatasemele, mis võib viidata ümbrikupalga maksmise riskile,» ütles Lemendik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles