Viru kaevandust veel sulgeda ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikaevandus.
Põlevkivikaevandus. Foto: Liis Treimann

Viru kaevanduse sulgemist takistab karstiala taha jääv põlevkivivaru, mida pääseb mõistlikult väljama ainult naaberkaevanduse kaudu. Seega Viru kaevandust veel päriselt ei suleta – küll aga peatatakse seal maikuust tootmine.

Eesti Energia Kaevanduste  arendusjuht Kalmer Sokman ütles Põhjarannikule, et kaevanduse selles osas, kus on ette valmistatud varud, mida on optimaalne väljata, viiakse kõik tööd lõpuni.

«Virust lõuna suunas olev varu – umbes 15 miljonit tonni, millest saab ligemale kaheksa miljonit tonni kaubapõlevkivi – jääb praegu alles ja see on kavas väljata Estonia kaevanduse kaudu,» selgitas Sokman.

Otsust osa põlevkivi esialgu maasse jätta põhjendas Sokman Viru ja Estonia kaevanduse vahel oleva tektooniliste riketega ehk karstialaga.

«Me üritasime sinna minna, aga karstiala läbindamise järel leidis kinnitust, et kaevanduse põhi on seal ligemale kuus meetrit madalamal ja Viru kaevanduses kasutatava rööbastranspordiga oleks põlevkivi sealt võimatu välja vedada, konveiertranspordi rajamine oleks aga liiga kulukas. Samuti koguneks sinna vesi, mis nõuaks lisapumplate ehitamist,» kirjeldas Sokman.

Millal Estonia kaevandus võiks nende varude väljamiseni jõuda, pole praegu teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles