Lätis peavad sajad teadustöötajaid ilma palgata hakkama saama

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlane.
Teadlane. Foto: SCANPIX

Juba mitmendatkuud on paarsada Läti teadlast saadetud palgata puhkusele ning nad peavad ilma igasuguse sissetulekuta hakkama saama, rääkis ajalooteaduste doktor Gatis Kruminš.

Kruminši sõnul on olukorra tekitanud probleem Läti teadusnõukogu grantidega. Nimelt on programmi vaja rahvusvaheliselt hinnata.  «Idee on hea, aga teostus halb. See oleks pidanud toimuma juba eelmise aasta lõpus, aga hindamist ei ole senini ja keegi ei tea, millal see teoks saab,» vahendab Läti majanduslehe Dienas Bizness venekeelne võrguväljaanne ajaloolase sõnu.

Kruminš sõnul on Läti teadus väga suures osas sõltuv Euroopa Liidu struktuurifondide rahast, aga ka seal saavad projektid läbi.

Osades harudes on eraldiseisvate projektide finantseerimine jätkunud, kuid humanitaarteadustes ja sotsiaalteadustes on Kruminš sõnul tekkinud rahastamises tõrge.

Palgata puhkus ei puuduta siiski vaid humanitaarteadusi, nii teatas töötajate vähendamise vajadusest ka orgaanilise süsteesi instituudi direktor.

Kõige selle tulemusena on teaduskraadiga inimesed sunnitud sõitma Norrasse ehitajaks. «See on tee, kuhu me liigume,» lausus Kruminš.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles