Eestlased reisisid eelmisel aastal peamiselt Euroopa Liitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam.
Tallinna lennujaam. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Kui vahel võib jääda mulje, et eestlased reisivad vaid päikselistele randadele, siis statistika näitab, et kolmveerand eestlaste välisreisidest tehti eelmisel aastal Euroopa Liidu piires.

Eesti Panga andmetel külastasid väliskülalised Eestit 5,3 miljonil korral ja eestlased välisriike 3,8 miljonil korral.

Eestlaste välisreiside arv kasvas 2012. aastal kaks protsenti. Eestlased külastasid enim Euroopa Liidu riike, kokku 2,9 miljonit korda (sh Soomet üle 1 miljoni korra), mis on 13 protsenti rohkem kui 2011. aastal. Järgnes Venemaa 424 000 külastusega, mida on võrreldes aastatagusega 29 protsenti vähem. Populaarsemate sihtriikide hulka, kuhu eestlased tegid enam kui 100 000 külatust, jõudsid Läti, Rootsi ja Saksamaa ja kõrval uute riikidena ka Leedu ja Norra.

Mitmepäevareisid välismaale moodustasid 70 protsenti kõikidest külastustest. Ühepäevareise tehakse rohkem naaberriikidesse Venemaale, Soome ja Rootsi.

Väliskülaliste arv muutus 2011. aastaga võrreldes väga vähe. Väliskülalised kulutasid Eestis mitmesugustele kaupadele ja teenustele kokku 947 miljonit eurot, Eesti elanikud tarbisid välismaal reisiteenuseid ja ostsid kaupu 607 miljoni euro eest.

Kui 2011. aastal meelitas Tallinna Euroopa kultuuripealinna staatus ja soe suvi Eestisse rekordiliselt palju külalisi Euroopa Liidu riikidest, siis eelmisel aastal kahanes sealt pärit külastuste arv aga ligi seitse protsenti.

Samal ajal suurenes Venemaalt ja teistest SRÜ riikidest pärit külastuste arv vastavalt 31 protsenti ja 27 protsenti. See aitas I ja IV kvartalis vähendada hooajalisust Eesti turismisektoris ja suurendada Eesti majutusasutuste hõivatust.

Ööbivad külastajad moodustasid veidi üle poole külastajate üldarvust ja keskmine külastusaeg oli neli päeva.

Esialgsete hinnangute kohaselt eksporditi 2012. aastal reisiteenuseid (s.t väliskülalised ostsid Eestis kaupu ja teenuseid) 947 miljoni euro eest, mis tähendab ligi 6protsendilist aastakasvu. Kuna väliskülastajate koguarv suures 0,5 protsenti, siis tulenes ekspordikasv suures osas külastajate struktuuri muutustest (mitmepäevakülastused vs ühepäevakülastajad, Venemaalt vs Euroopa Liidu riikidest pärit külastajad) kui ka hinnakasvust Eestis.

Reisiteenuste import (Eesti elanike kaupade ja teenuste ostud välismaal) oli esialgse hinnangu järgi 2012. aastal 607 miljonit eurot, mis on 5 protsenti suurem kui 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles