OECD soovitab Eestil maksusüsteemi muuta

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD.
OECD. Foto: SCANPIX

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) avaldas täna liikmesriikide struktuurireformide ülevaateraporti Going for Growth 2013, milles soovitab Eestil nihutada maksukoormust enam otsestelt maksudelt keskkonnamaksude ja kinnisvaramaksude poole, et parandada tootmise efektiivsust ning seeläbi suurendada majanduskasvu. 

Ühtlasi soovitab raport Eestil paremini sihistada aktiivseid tööturumeetmeid töötukassa kaudu ja parandada kutsehariduse kvaliteeti ning tegeleda madalapalgaliste maksukoormuse leevendamisega, mis OECD hinnangul soosiks töökohtade loomist ja selle kaudu majanduskasvu ning ühiskonna kaasatust.

Töövõimetuskindlustuse süsteemi reformimisega soovitab OECD Eestil kindlasti edasi minna. OECD juhib tähelepanu veel Eesti erasektori madalale panusele teadus- ja arendustegevusse, mis takistab ettevõtete tootlikkuse kasvu.

OECD hinnangul on Eesti oluliselt edendanud tooteturu liberaliseerimist, mille näited on elektrituru avamine, välismaiste otseinvesteeringute tegemiselt takistuste kõrvaldamine ning halduskulusid vähendavate e-teenuste kasutuselevõtmine. Vähenenud on ka tulude ebavõrdsus, mis on jõudnud OECD keskmisele tasemele.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles