VKG saab Slantsõst leevendust põlevkivinäljale

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG.
VKG. Foto: Scanpix/Presshouse

Viru Keemia Grupp on saavutanud Slantsõs asuva Leningradslanetsi kaevandusega kokkuleppe 40 000 tonni põlevkivi tarnimiseks.


Viru Keemia Grupi juhatuse esimees Janek Parkman märkis, et suuremad bürokraatlikud tõkked Venemaa põlevkivi kohaletoimetamiseks peaksid olema ületatud. «Kuid täiesti kindel saab selles olla alles siis, kui kivi on kohal,» ei soovinud ta tehingut ära sõnuda, kirjutas Põhjarannik.

Sel nädalal Ida-Virumaad külastanud Leningradi oblasti asekuberner Grigori Dvas tunneb heameelt, et Eestis taas Slantsõ põlevkivi ostma hakatakse. Ta kinnitas, et Leningradi oblasti kuberner saavutas esmaspäeval Venemaa raudtee-ettevõttega soodustariifide kokkuleppe põlevkivi Eestisse toimetamiseks. «Vedu võib nüüd alata,» sõnas ta.

Kokkuleppe kohaselt tuleb Slantsõst nelja kuu jooksul iga kuu 10 000 tonni põlevkivi. Janek Parkmani sõnul leevendab see mõnevõrra toorainepõuda, ent ei korva täielikult seda õlikivipuudust, mis tekib VKG õlitööstusel Aidu karjääri suvekuudeks sulgemise tõttu.

«Meile edastatud graafikute järgi jääb meil suvel puudu 180 000 tonni, Slantsõ abiga katame sellest vähem kui veerandi. Rohkem pole ka neil võimalik meile praegu müüa,» ütles Parkman ja lisas, et Venemaalt tulevad põlevkivikogused ei ole piisavad selleks, et tasuks uuesti käima panna eelmisel nädalal seisma pandud neljandat õlivabrikut.

VKG õlitööstust tabas toorainepuudus Eesti Energia otsuse tõttu peatada suveks nii Balti soojuselektrijaam kui Aidu karjäär, kust VKG on saanud osa õlitootmiseks vajalikku põlevkivi.

Eesti Energia ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on Põhjarannikule seevastu edastanud. et Aidu karjäärist tuleb vaid ligi 15-16 protsenti VKG-le vajalikust põlevkivikogusest ehk 30 000 tonni kuus. Ülejäänud 85 protsenti vajalikust põlevkivist tuleb Viru ja Estonia kaevandusest, mis jätkavad tootmist. «Eesti Põlevkivi saab tarnida VKG-le madalama kütteväärtusega tükikivi, mis võimaldaks jätkata VKG-l tööd täisvõimsusega,» märgib ministeerium.

«Hhea katse nende poolt,» reageerib Janek Parkman selle ettepaneku peale irooniliselt. Tema sõnul tähendab madalama kütteväärtusega tükikivi põlevkivi ja aheraine segu. «Me ei näe mingit mõtet vedada sellist segu kohale ja ajada seda oma generaatoritesse, kui on teada, et paekivist ei tule tilkagi õli.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles