Ameerika kaotamas innovatsiooniliidri tiitlit

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungi uus üliõhuke LCD-teler.
Samsungi uus üliõhuke LCD-teler. Foto: AFP / Scanpix

Eelmisel aastal välja antud USA patentidest läks enamik välismaa ettevõtetele ja kodanikele - see on esimene kord ajaloos, kui ameeriklased jäävad ülejäänud maailmale selles osas alla.


Eksperdid usuvad, et järgmistel aastatel süveneb see trend veelgi, kirjutab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Peamised rivaalid USAle tulevad Aasiast: nendeks on Jaapan, Lõuna-Korea ja Hiina. USA ettevõtted ja kodanikud said eelmisel aastal 92 000 patenti, välismaalased aga 93 244.

Arvudest kõnekamad on aga nende muutumise kiirus. Kümne aasta eest oli USA leiutajatele välja antud patente praegusest kõigest 1,4 protsenti vähem. Välismaalaste patentide arv on aga kümne aastaga tõusnud tervelt 28,6 protsenti, kirjutas Business Week.

Kõige võimsama tõusu on teinud Lõuna-Korea. 1978. aastal said nad vaid 13 patenti, 1998. aastal 3362 ja 2008. aastal juba 8731. See annab neile kolmanda koha välisriikide seas. Lõuna-Koread suutsid edestada vaid Jaapan (36 679) ja Saksamaa (10 086). Andmeid saab vaadata siit.

Patendieksperdid ei näe selle trendi pöördumist lähiaastatel. Globaliseerumine ja tootmise kontsentreerumine Aasiasse on Aasia riikidele trumbid kätte mänginud ning tulevikus pole nad maailmas liidrid tõenäoliselt mitte ainult innovatsiooni, vaid ka sellega kaasas käiva majandusliku arengu ja võimsuse poolest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles