Andrus Karnau: mõttetu maamaksu­vabastus

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Peeter Langovits

Paljud inimesed said alles veebruari teisel nädalal aru, et elektri eest tuleb ka maksta. Siiani oli selleks kulunud peenraha, nagu tass kohvi või autopesu. Möödaminnes, mõned mündid. Maamaksuga oli Tallinnas kuni mälestusväärse 2007. aastani samamoodi.

Krundi eest Pirital või Nõmmel, ühes Eesti kallimas elurajoonis, tuli maksta nii vähe, et enamik miljoneid kroone maksvate kinnistute omanikke ei pannud seda tähelegi. Aga siis tuli kuri Edgar Savisaar ja nõudis tasu. Õnneks Reformierakonna ja IRLi poliitikud kehtestasid eraisikute maamaksuvabastuse, mida poliitilise loosungi järgi ka kodualuse maa maksuvabastuseks nimetatakse.

Kokkuvõttes põhjustab see tore ettevõtmine aga üsnagi vastupidise tulemuse. Kümneid tuhandeid maja-, suvila- või maaomanikke tabab veebruaris ehmatus, kui tavapärase tühise maamaksuarve asemel laekub üsna korralik rahanõue. Suur osa omavalitsusi tõstis maamaksumäärasid selleks aastaks, et korvata kodualuse maa maksuvabastuse tõttu vähenevat maksutulu.

Nii polegi ime, et suuremate kruntide omanikud maksavad ka maksuvabastuse järel peaaegu niisama palju kui enne. Kui inimene omab mitut kinnistut, siis võib maks kasvada hoobilt mitmekordseks. Kodualuse maa maksu kaotamisest võidavad kokkuvõttes vaid mõned poliitikud, kes võivad uhkelt vastu rinda prõmmida ja öelda, et meie vabastasime teid ja teie maa. Rääkimata sellest, et maksuvabastuse saamiseks peab olema sissekirjutus. Kui sissekirjutust ei ole, siis maksuvabastust ei saa. Kas kirjutada end sisse suvilasse või linnakorterisse? Kas tasuta kuupilet Tallinna bussis on kokkuvõttes rohkem väärt kui maamaks suvekodu eest?

Kodualuse maa maksuvabastus soosib kõige rikkamaid. Mida kallimal kinnistul inimene elab, seda suurema soodustuse saab. Maamaksuvabastus pärsib kinnisvaraturgu, mis niigi on väljapool Tallinna lootusetult külmunud. Selline maksukorraldus kisub veelgi rohkem kiiva niigi kiivas maksukoorma, kus on liiga suur kaal tööjõu maksudel ja liiga väike vara maksustamisel.

Aga nii nagu elektribörsigagi, on enamasti keeruline taibata ühe seadusemuudatuse mõjusid, mis otseselt inimese rahakotti ei puuduta. Eks on ju tore mõte, et maa on maksust vaba, aga omavalitsus peab aia taga lund endiselt lükkama ja suvel teid sillutama. Nii et kusagilt peab maksutulu tulema. Kodualuse maa maksuvabastus on kokkuvõttes toonud kaasa vaid maamaksukoorma kasvu. Võidavad sellest vaid üksikud, väga rikkad majaomanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles