Poola ja Leedu jätkavad võtmetähtsate energiaprojektide elluviimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu valitsusjuht Algirdas Butkevičius (vasakul) ja Poola peaminister Donald Tusk.
Leedu valitsusjuht Algirdas Butkevičius (vasakul) ja Poola peaminister Donald Tusk. Foto: Scanpic

Poola ja Leedu jätkavad võtmetähtsate energiaprojektide, muu hulgas elektri- ja gaasivõrgustike elluviimist, rõhutasid kahe riigi peaministrid teisipäeval Varssavis.

Poola peaminister Donald Tusk ja Leedu valitsusjuht Algirdas Butkevičius kinnitasid ühisel pressikonverentsil vajadust ehitada Poola-Leedu gaasijuhe, mis hoiaks ära kogu regiooni isolatsiooni.

«Me kinnitame üksmeelselt meie huvi selle tohutu projekti, nimelt gaasiühenduse vastu, mis oleks vahend hoidmaks ära selle Euroopa piirkonna kõrvalejätmist, kuna see hõlmaks mitte ainult Poola kirdeosa, vaid ka Leedut, Lätit ja Eestit,» ütles Tusk.

Tusk ütles, et gaasijuhtme ehitamine oleks mitusada miljonit eurot maksev ettevõtmine, mida oleks võimalik kaasrahastada Euroopa Liidu fondidest.

Butkevičius märkis omakorda, et probleemid infrastruktuuridega saaks lahendada palju tõhusamalt, kui Poola ja kolm Balti riiki tegutseksid ühiselt.

2012. aastal sõlmisid Poola gaasikompanii Gaz-System ja Leedu Lietuvos Dujos kokkuleppe uurida kahte riiki ühendava gaasijuhtme ehitamise otstarbekust. Tookord pakuti välja, et gaasijuhe valmiks 2013. aasta esimeses kvartalis. Esialgsete hinnangute kohaselt toimetaks 562 kilomeetri pikkune gaasijuhe aastas kuni 2,3 miljardit kuupmeetrit maagaasi Balti riikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles