Ligi hindab Eesti tulemust EL-i eelarveläbirääkimistel heaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi-
Jürgen Ligi- Foto: SCANPIX

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul tõid Euroopa Liidu (EL) järgmise eelarveperioodi läbirääkimised Eestile edu, kogu EL-i jaoks on tegemist suure kompromissiga.

«Eestile lõppesid kõnelused kindlasti hästi, saime maksma panna oma loogilised põhjendused ning nendega arvestati,» ütles Ligi BNS-ile. Minister tõi ühtviisi olulistena välja nii Eesti kõrgema taseme Euroopa ühtekuuluvuspoliitika rahastamisest, põllumajandustoetuste ühtlustamise kui ka Euroopa Ühendamise Rahastu (CEF) väiksema kärpe.

Kommenteerides eelarveperioodi läbirääkimiste mõju kogu Euroopa Liidule ütles Ligi, et ennekõike oli tegemist kompromissiga nende vahel, kes nõudsid kärpeid ja nende vahel, kel oli huvi rahastamist suurendada. «Meie põhjendused läbirääkimistel ei olnud kärpimise vastased, vaid valest otsast kärpimise vastu,» lisas Ligi.

«Lõpuks [kärpimist nõudev] retoorika natuke lahjenes ja mõnede riikide põllumajandus-lobi jäi peale,» kommenteeris Ligi ning lisas, et EL-i strateegiliste huvide – infrastruktuuri ja teaduse rahastamise kärpimine ei ole ilmtingimata hea strateegia.

Euroopa Liidu liidrid leppisid möödunud reedel kokku uues eelarveperioodis, mille maht on ligikaudu 960 miljardit eurot ning Eesti osa on sellest 5,89 miljardit. EL-i eelarve maht aastateks 2014-2020 on ligi 960 miljardit eurot ehk üks protsent liidu rahvuslikust kogutoodangust (RKT).

Eesti osa uues eelarveraamistikus on 5,89 miljardit, millega Eesti on riigikantselei kinnitusel liikmesriikide seas üks suurimad netokasusaajaid. Võrreldes läbirääkimiste stardipositsiooniks olnud Euroopa Komisjoni novembrikuise pakkumisega on Eesti üks väheseid liikmesriike, kelle netopositsioon paranes.

Eesti osa uues finantsraamistikus on 5,89 miljardit eurot, mis on pea 907 miljonit eurot rohkem kui see oli 2007- 2013 eelarves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles