Kas EL doteerib härjavõitlust?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas EL doteerib härjavõitlust?
Kas EL doteerib härjavõitlust? Foto: SCANPIX

Kõigi eelduste kohaselt kuulutab Hispaania parlament täna härjavõitluse «kaitsealuseks rahvuslikuks kultuuriliseks ajaviiteks», pingestades suhteid Katalooniaga, kus see sport ära on keelatud – ning tõstatades küsimusi ELi subsiidiumide kohta riigi raskustes härjakasvatajatele.

Valitsev Rahvapartei utsitab seadusandjaid toetama meedet, mis võib ühtlasi anda seadusliku aluse tühistamaks härjavõitluse keeldusid Kataloonias ja Kanaari saartel.

Kataloonia – jõukas põhjapoolne piirkond, mis tuleval aastal iseseisvusreferendumi korraldab – jättis härjavõitlustega hüvasti aastal 2011. Kanaari saartel kehtestati corrida keeld juba 1991. aastal.

Kataloonia rahvuslik partei Esquerra Republicana (ERC) süüdistab ELi ja Hispaania valitsust härjakasvatuse ja seeläbi ka härjavõitluse toetamises.

«On absoluutselt selge, et valitsus tahab kaitsta härjavõitluse rahastamist kogu Hispaanias ning tühistada seadused, mis keelavad selle Kataloonias ja Kanaari saartel,» ütles ERC pressiesindaja Alfred Bosch.

Praegu saavad Hispaania põllumehed, kes kasutavad oma maad võitlushärgade kasvatamiseks, ELilt toetust lähtuvalt ühisest põllumajanduspoliitikast. Katalaani poliitikute hinnangul rahastatakse sel moel sporti, mille käigus loomi julmalt koheldakse.

Valitsus üritab tugevdada härjavõitluse jalgealust olukorras, kus härjakasvatus on kulukärbete tõttu sattunud majandusliku surve alla – kohalikud omavalitsused on pidanud kärpima härjavõitlust pakkuvate festivalide arvu ja eelarveid.

Härjavõitluse lobirühmad väidavad, et subsiidiumid on üliolulised, et spordiala end majanduslikult õigustaks.

Vastavalt ERC raportile saavad Hispaania härjakasvatajad ligi 130 miljonit eurot ELi toetust aastas.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja ütles, et maksed on «ei ole seotud» põllumeeste toodanguga, mis tähendavat seda, et otsest härjavõitluse toetamist ELi rahadega ei toimu.

Detsembris pöördus üks taanlasest europarlamendi liige komisjoni poole küsimusega, kas subsiidiumid, mis põllumajandustoetuste sildi all härjavõitlust edendavad või härjavõitlusareenide remonte rahastavad, pole mitte vastuolus ELi seadustega, mis kaitsevad loomade õigusi.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles