Lobjakas: Eesti siseriiklikus debatis võiks olla ka Euroopa poolt

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Mihkel Maripuu

Välispoliitika instituudi analüütiku Ahto Lobjakase hinnangul on küll Eesti tulemus Euroopa Liidu eelarveläbirääkimistelt hea, kuid meie siseriiklikus debatis võiks olla suurem osa sellel, kuidas on see tulemus hea ka Euroopale.

«Kui vaadata Eesti valitsusjuhi ja poliitikute reaktsioone, siis see kõik on olnud positiivne, muidugi õigesti positiivne, sest tegemist oli läbiärääkimiste situatsiooniga, kus me saavutasime hea tulemuse, aga mida ma ei näe, on rehepapluse teine külg ehk peaministrit enda 12-kohalise numbriga pealkirjastatud artiklis rõhutamas Euroopa hüvangut - mis on Euroopa jaoks kasulik, kuidas see tõlgendus välja paistab, mida Eesti sai, mis on Eesti Euroopa visioon,» rääkis Lobjakas ETV saates «Välisilm», vahendas ERR Uudised.

«Ma ei taha öelda, et Eesti peaks teisi visiooniga üllatama või lööma, aga vähemalt oleks tore, kui ka siseriiklikus debatis oleks olemas Euroopa pool - et me teadvustaksime seda, kuidas see, mida me saime ja mida võime saada veel rohkemast rahast, on hea Euroopale ja läbi Euroopa uuesti meile,» lisas ta.

Kuigi Euroopa Parlament on teatanud, et ei ole rahul ELi riigijuhtide vastu võetud eelarvega, ei usu Lobjakas, et parlament selle heaks kiitmata jätab.

«Kahtlemata parlament üritab siin luua pretsedenti, et anda esmajoones liikmesriikide valitsustele märku, et parlamendiga tuleb arvestada, ta on seda teinud juba Euroopa Komisjoni suunas, näiteks paruness Ashtoni suunas päris karmilt, nüüd on valitsusjuhtide ja riigijuhtide kord, see on osa peaaegu et mängust,» arutles analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles