Konkurentsiameti juht: Eesti Energia üldteenuse marginaal on liiga kõrge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia klienditeenindus. Illustreeriv foto.
Eesti Energia klienditeenindus. Illustreeriv foto. Foto: Mihkel Maripuu

Konkurentsiameti peadirektor Märt Otsa hinnangul on Eesti Energia üldteenuse marginaal liiga kõrge ning energiaettevõtte suhtes alustatakse menetlust.

«Mina saan anda esialgse hinnangu, sest täpse juriidilise hinnangu saab anda pärast menetluse läbiviimist,» ütles Ots. «Aga esialgne hinnang on, et see marginaal on kahtlemata kõrge ja seetõttu me algatame ka menetluse – muidu me seda tõenäoliselt ei teeks.»

Otsa sõnul on hämmastav, kuidas enne turu avanemist lisati elektri tootmishinnale marginaal 0,15 eurosenti, siis nüüd küsitakse üldteenuse klientidelt suisa 0,72 eurosenti kilovatt-tunni kohta.

«Esimene küsimus ongi, kuidas saavad kulud nii lühikese perioodi jooksul nii palju tõusta,» selgitas Ots. «Teiseks on küsitav see, miks sisuliselt samasugust teenust ostvad kliendid, kellest üks käis ja sõlmis lepingu ning teine seda ei teinud, maksavad teenuse eest täiesti erinevat hinda.»

Konkurentsiamet uurib ka teisi elektrimüüjaid, kuid kuna Eesti Energia on jätkuvalt ülekaalukalt turuliider, siis nende uurimine on Otsa sõnul selge prioriteet.

«Me küsime nende käest andmed, analüüsime neid, vaatame, millised on kulud ja kui palju on need kasvanud, miks on need nii kiiresti kasvanud ja kuidas on jagatud kulud erinevate kliendigruppide vahel,» kirjeldas Ots.

Kuna tegemist on tarbijatele ja ühiskonnale olulise teenusega, siis on Otsa kinnitusel Eesti Energia marginaali uurimine nende jaoks prioriteet, kuid võtab siiski kuu-paar aega.

«Sanktsioonid on muidugi suhteliselt piiratud, saame teha ettekirjutuse, küsida selle vastavusseviimist seadusega ja saame nõuda trahvi, aga selle summad on naeruväärsed, kui võtame arvesse kogu sektori suuruse,» nentis Ots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles