Kolm ettevõtet maksis EASile toetuse tagasi ja üks pöördus kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EAS.
EAS. Foto: Peeter Langovits

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) saatis algselt 61 probleemsest projektist lahenduseta jäänud kümne projekti osas raha tagasinõude otsuse neljale ettevõttele, millest kolm on toetuse tagasi maksnud ja üks vaidlustas otsuse kohtus.

«Üheksast ettevõttest on vahepeal saanud kümme, kellele me tagasinõude otsuse teeme. Neist neljale ettevõttele on tagasinõudeotsused juba välja saadetud ning neist omakorda kolm on toetuse nüüdseks ka juba tagasi maksnud, neljas aga vaidlustanud otsuse kohtus,» ütles EASi juhatsue esimees Raul Parusk BNSile.

«Kuuele ettevõttele on praeguseks teatatud, et teeme nende suhtes tagasinõudeotsuse, tagasinõuet ennast pole veel tehtud,» lisas Parusk.

Vastavalt määrusele on ettevõtetel toetuse tagasimaksmiseks aega 90 päeva.

Jaanuari lõpus tutvustas EAS-i juhatus nõukogule 60 projekti lahendusi, mille puhul kerkis üles kahtlus toetuse ergutava mõju puudumisest, ühe projekti puhul ootas EAS veel ettevõttelt täiendavaid dokumente.

«Nõukogu jäi juhatuse pakutud lahendustega rahule,» ütles sihtasutuse nõukogu esimees Cinzia Siig toona BNSile. Ta lisas, et seni lahenduseta olnud neljast projektist kolme puhul pöördub EAS riigiabi taotlusega Euroopa Komisjoni poole.

Tagasinõuded üheksale ettevõttele olid nõukogu esimehe sõnul vormistamisel ja EAS pidi tegema vastavad otsused veebruari kahe esimese nädala jooksul.

EAS on varem otsustanud, et 61 projektist 44 projekti puhul mahus 2,56 miljonit eurot puudub vajadus tagasinõuet teha või pöörduda Euroopa Komisjoni poole riigiabi loa taotlemiseks, sest nende puhul on tegemist üldise grupierandiga lubatud või vähese tähtsusega abiga.

Nelja projekti osas mahus 4,98 miljonit eurot pöördub EAS koostöös toetust saanud ettevõtjatega Euroopa Komisjoni poole riigiabi loa saamiseks. Tagasinõuded tehakse üheksale projektile mahus 1,22 miljonit eurot.

Kokku otsis EAS lahendusi 61 projektile mahus 10,5 miljonit eurot, mille osas kerkis riigiabi reeglite rikkumise kahtlus. Euroopa Komisjoni määruse kohaselt peab antaval abil olema ergutav mõju, see tähendab tegevustega, mille jaoks toetust taotletakse, ei tohi olla alustatud enne abitaotluse esitamist. Juhul, kui abi saamise tingimuste vastu on eksitud, võib see kaasa tuua toetuse tagasinõudmise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles