Vitsur: majanduskasv oli meeldivalt üllatav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: SCANPIX

LHV majandusanalüütik Heido Vitsuri hinnangul oli Eesti majanduskasvu suurus aeglustuva kasvuga Skandinaavia ja languses eurotsooni foonil meeldivalt üllatav.

«Sügisel, rääkimata siis veel suvest, sellist Eesti SKT kasvu ei julgenud küll oodata,» ütles Vitsur. «Liiatigi oli ju teada, et meie majanduse traditsiooniline kasvumootor - ekspordi kasv ei olnud kuigi tugev. Samuti oli mingil määral üllatav, et meie sisenõudlus vaatamata järjest negatiivsemaks muutuvale välisfoonile stabiilselt tugev püsis.»

Kuivõrd tööpuudus on Eestis viimasel ajal püsinud meil enam-vähem stabiilsena ja töötajate töötasu on vähehaaval kasvamas, siis võime oodata, et ka eelolevatel kuudel suudab sisenõudlus majanduse taset hoida, kuid suurt sisenõudlusele tuginevat majanduskasvu küll Vitsuri sõnul oodata ei tasu.

«Edasine majanduskasv jääb sõltuma välisnõudluse taastumisest läänes ja selle püsimisest idas. Paraku esimesel poolaastal erilist majanduskliima paranemist meie peamistel turgudel oodata ei ole,» sõnas Vitsur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles