Eesti Pank: vaid sisenõudlusest jääb edasiseks majanduskasvuks väheks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esialgsetel andmetel kasvas majandus esimeses kvartalis veidi üle ühe protsendi.
Esialgsetel andmetel kasvas majandus esimeses kvartalis veidi üle ühe protsendi. Foto: SCANPIX

Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja sõnul oli 2012. aasta kokkuvõttes 3,2-protsendiline majanduskasv nende prognoosist kiirem.

Järgmiste kvartalite majanduskasv sõltub Oja hinnangul sellest, kuidas taastuvad madalseisust Põhjamaade ja euroala riikide majandused.

2012. aastal tasakaalustas Oja sõnul sisenõudlus nõrgenenud eksporti. «Tasakaalustatud majanduskasvuks on aga vaja tugevat eksporti, sest majapidamiste edasised võimalused tarbimist suurendada on piiratud,» selgitas Oja.

Neljanda kvartali tööstustoodangu maht oli kuude kaupa väga heitlik – seda iseloomustasid järsud tõusud ja langused. See näitab Oja sõnul, et välisnõudluse taastumine on veel habras. Peamiste kaubanduspartnerite tööstustoodang ega eksport ei viita olukorra kiirele paranemisele.

«Viimaste kuude jooksul on aga paranenud Põhjamaade majandususaldusindeksid ja tööstussektori tootmisootused, mis näitavad, et sealsete ettevõtjate pessimism on vähenema hakanud,» lisas Oja.

Eesti Panga detsembris avaldatud prognoosi kohaselt kasvab majandus 2013. aastal kolm protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles