Venezuela devalvatsioon vallandas ostupaanika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venzuela uued rahatähed.
Venzuela uued rahatähed. Foto: SCANPIX

Venezuelas peeti nädalavahetusel küll karnevali, kuid paanikasse sattunud kodanikud tunglesid pigem poodides – pärast seda, kui president Hugo Chávezi valitsus reedel ootamatult bolivari devalveerimise välja käis.

Eriti hoogsalt haarati kodumasinaid nagu külmikuid ja pliite, mis olid maale toodud nüüdseks aegunud kursiga 4,3 bolivari dollari kohta. Edaspidi imporditakse kaupa 6,3 bolivariga dollarist.

Opositsioonipoliitikud olid kärmed osutama sellele, et valitsus teatas devalvatsioonist – juba alates viiendast aastast 2003 mil riigis ranged valuutakontrollid kehtestati – tasahilju ja reedesel päeval, kui inimesed olid pühade ajal teel  plaažidele.

Samas osutavad kriitikud ja analüütikud sellele, et kuigi vahetuskursi korrektsioon oli vajalik, ei mindud sellega piisavalt kaugele ja bolivar on jätkuvalt üleväärtustatud ning majandus seega proportsioonist väljas.

Seepärast ei lahene ka fundamentaalne probleem: nõudlus dollarite järele ületab ka edaspidi valitsuse poolt pakutava koguse.

«Üks kahest: kas valitsus põletab ära suure osa oma [välisvaluuta] reservidest ja jagab laiali odavaid dollareid, või siis tekib puudus,» ütles Datanalisise analüütik Luis Vicente Léon.

Kohalike analüütikute sõnutsi on vahetuskursi «tasakaalupunkt», alates millest välisvaluuta venetsueellaste jaoks enam suhteliselt odav pole, ligikaudu üheksa bolivari dollarist.

Samal ajal kui valitsus devalvatsioonist kasu lõikab, on samm enamikule kodanikele kahjulik. Ecoanalitica hinnangul kukub inimeste ostujõud umbes 8 protsenti.

Seniks, kuni valitsus taas miinimumpalku tõstab, langeb palkade suhteline väärtus.

Lisaks tarbijatele saavad analüütikute sõnutsi suure hoobi ka rahvusvahelised firmad, mis ei suutnud kapitali koju tuua. Üleöö kaotavad nad bolivarides hoitud varadelt 46,5 protsenti.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles