Nord Stream eitab torujuhtme keskkonnaohte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torujuhet paigaldav laev.
Torujuhet paigaldav laev. Foto: Nord Stream AG

Hoolimata teele jäävatest lõhkekehadest ja Läänemere põhja settinud dioksiinist pole Nord Streami gaasijuhtme paigaldamisel mingit olulist keskkonnamõju, väitsid Nord Streami esindajad täna Tallinnas.


Eeldatavasti 2011. aastal valmiva hakkava torujuhtme teel tuleb lõhata umbes poolsada meremiini, kinnitas Nord Streami vaneminsener Simon Bonnell täna Tallinnas toimunud infotunnil.

Lahingmoona lõhkamisest, torujuhtme paigaldamisest kui ka kruusa ja kivide kaadamisest merepõhja tasandamiseks ei teki olulist mõju Läänemerele, väitsid Nord Streami esindajad. Nende kinnitusel on kõigi tegevuste mõju piiratud ulatusega.

Küsimusele, miks ei ole Nord Streami piiriülese keskkonnamõju hindamise aruandes käsitletud mürgiste setete võimalikust ülespaiskamisest tingitud ohtu, vastasid firma esindajad, et selleks pole keegi soovi avaldanud. «16 asjassepuutuvat riiki leppisid kohtumistel kokku, mis tuleb keskkonnamõju hindamise dokumendis avaldada,» sõnas keskkonnamõjude hindamise projektijuht Tore Granskog. See ei vasta siiski tõele, sest Eesti nõudmised kajastada mürgistest setetest põhjustatud ohu analüüsi on jäetud tähelepanuta.

Briti ettevõtte ERM London keskkonnakonsultant James Lea-Cox kinnitas, et dioksiinisetete kujutatavat keskkonnariski on Soome dokumendis siiski analüüsitud, kuid leiti, et olulist ohtu see ei kujuta. «Dioksiinisetted on koondunud klimpideks, põhjast vabanedes võivad nad tõusta kümne meetri kõrgusele merepõhjast, aga need vajuvad peagi alla ja settivad merepõhja tagasi,» sõnas Cox.

Küsimusele, kuidas on reguleeritud Nord Streami vastutus võimalike ränkade keskkonnakahjude põhjustamise puhuks firma esindajad vastust ei andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles