Eurooplane, sa võid süüa hobuseliha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobused. Foto on illustreeriv.
Hobused. Foto on illustreeriv. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Iiri toiduohutusamet hoiatas reedel viitega faktile, et mõned Finduse lasanjed sisaldasid kuni 100 protsendi ulatuses hobuseliha, et veiselihatoodete kaheldav koostis on üleeuroopaline probleem.

«Probleem ei piirdu – nagu me alguses arvasime – üksnes Iirimaaga. See on levinud Prantsusmaale, Luksemburgi, Suurbritanniasse. Kaasatud on ka Poola ja Holland. Seega on meil siin tegelikult tegemist üleeuroopalise probleemiga,» ütles Iiri toiduohutusameti (FSAI) juht professor Alan Reilly.

Iiri ja Põhja-Iirimaa toiduohutusinspektorid on kaasanud uurimistegevusse politsei, peamiselt keskendutakse praegu Poolast imporditud kahtlase koostisega veiselihale.

Iiri põllumajandusminister Simon Coveneyon «110 protsenti kindel» Iiri testide õigsuses, mis osutavad hobuseliha sisaldusele Poola veiseliha lõikejääkides.

Furoor rõhutab, kuivõrd laia haardega ja rahvusvahelised on tänapäeval toidutarnijad ja -töötlejad.

Prantsuse firma Comigel, mis Finduse jaoks saastatud tooteid valmistas, ütles reedel, et on teinud kindlaks tarnija, kes vastutab hobuseliha lisamise eest väidetavasse veiselihasse. Comigeli sõnutsi eemaldavad nad müügist kõik tooted, mida probleem puudutab.

Comigeli teatel teavitasid neid probleemist Prantsuse ja Luksemburgi ametivõimud, kus tütarettevõte nimega Tavola nende jaoks külmutatud tooteid valmistab.

Tavola toodangut tarnitakse 16 riiki.               

Comigel kinnitas, et hobuseliha sisaldavad tooted ei ole tervisele kahjulikud.

Findus ütles, et kõnealune liha pärines tapamajast, millel on litsents toota inimestele tarbimiseks nii veise- kui hobuseliha.

Traditsiooniliselt on hobuseliha Prantsusmaal, nagu ka mujal mandri-Euroopas, tarbitud laialdaselt, kuigi selle populaarsus on viimasel ajal vähenenud.

Toidukaitseametnikud on mures, et tarnijad võivad kogeda kiusatust kasvatada veiseliha kogust hobuseliha «lisandiga», mis maksab vaid kuuendiku veiseliha hinnast.

Gerry McCurdy Põhja-Iirimaa toidukaitseametist otles Financial Timesile, et töötlev tööstus peab olema valvel, kuna «firmad, tahtes teenida suuremat kasumit, võivad minna pettuse teed».

McCurdy sõnutsi on toiduketid üha globaalsemad, pikemad ja laiahaardelisemad, läbides paljusid riike ning puudutades suurt valikut komponente. Kõigel sellel silma peal hoida on McCurdy sõnutsi väga keerukas.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles