Kelam: Euroopa Komisjon ei ole suutnud kooskõlastada küberkuriteo määratlust

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Peeter Langovits / Postimees

Euroopa Parlamendis 2012.a. novembris vastu võetud küberjulgeoleku ja-kaitse raporti autor Tunne Kelam ütles, et Euroopa Komisjoni täna vastuvõetud strateegia on tervitatav, kuid vajab konkretiseerimist. Näiteks pole tema sõnul siiani suudetud kooskõlastada isegi küberkuriteo määratlust. 

Euroopa Komisjon avalikustas täna Euroopa Liidu  (EL) küberjulgeoleku strateegia, mis loob vajaliku raamistiku Euroopa küberjulgeoleku paremale ajakohastamisele ning koordineerimisele.

Euroopa Parlament kutsus oma 2012.a. novembris vastu võetud  küberjulgeoleku ja-kaitse raportis Komisjoni üles koostama kiiremas korras terviklik strateegia ELi  küberjulgeoleku tõhustamiseks.  Parlamendi raporti autor Tunne Kelam tervitas strateegia vastu võtmist. 

«Selle valdkonna keerukamaks probleemiks on olnud eri institutsioonide ja osapoolte ebapiisav koostöö,» tõdes Kelam.  «Euroopa Komisjon näitas, et eri volinike ning direktoraatide koostöös oli võimalik jõuda hinnatava tulemuseni. See peaks ergutama valitsusi samalaadsele koostööle.»

Kelam tõstatas siiski küsimuse, kas Komisjon ei peaks selgemini mõjutama liikmesriike võtma aega viitmata vastu riiklikud küberjulgeoleku strateegiad.

«Rohkem kui pooltel liikmesriikidest puudub siiani selline riiklik  küberjulgeoleku strateegia, ehkki Komisjon on juba viis aastat selle koostamisele üles kutsunud. Kavandatavad kohustuslikud Võrgu ja Infoturbe (Network and Information Security, NIS) strateegiad hõlmavad olulise osa  küberruumist, kuid kaugeltki mitte kõike,» ütles Kelam.

Euroopa Parlamendi raport rõhutas vajadust luua raamistik avaliku ja erasektori koostööks, mis suurendaks vastastikust usaldust ning tagaks kiire teabevahetuse. Näiteks peaksid erasektori esindajad nagu energiatootjad, finantsasutused ja ka haiglad hakkama kohustuslikus korras teatama neid tabanud küberrünnakutest või sarnastest rikkumistest vastavasse igas liikmesriigis paiknevasse asutusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles