Energiamärgist võib nõuda iga ühistu liige

, Pindi Kinnisvarahalduse vanemhaldur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumasinatel on energiamärgis ammu peal.
Kodumasinatel on energiamärgis ammu peal. Foto: Egert Kamenik

Aasta algusest kohustuslikuks muutunud energiamärgise olemasolu võib nõuda iga korteriühistu liige, kusjuures ühistu peab märgise tellima hiljemalt kuu pärast vastavasisulise nõude saamist.






Hoone energiamärgis on dokument, mille eesmärk on anda teada, kui palju tarbib hoone või hoone osa sisekliima tagamiseks energiat võrreldes teiste samaväärsete hoonete keskmise energiatarbimisega.



Energiamärgis annab informatsiooni selle kohta, kui suur on hoone energiakasutus. Mida parem on hoone energeetiline olukord ehk mida kõrgem klass, seda väiksemad on kulutused energiale ja seda suuremaks võib hinnata oma kinnisvara väärtust.



Märgiseid väljastavad vastava koolituse ja loa saanud korrashoiu- ja projekteerimisfirmad.


Ehkki energiamärgis on kohustuslik, ei kaasne selle tellimata jätmisega lähiajal veel mingeid sanktsioone. Küll aga planeeritakse peagi muuta ehitusseadust, mis muudab ilmselt energiamärgise puudumise karistatavaks.



Kuna energiamärgise tellimisega kaasneb ka kulu (sõltuvalt ettevõttest 1500–3500 krooni), plaanivad kohalikud omavalitsused võimaluste piires nende tellimist ka toetada. Näiteks praegu on Tallinna linnavolikogus menetluses määruse eelnõu, mille kohaselt on korteriühistul, kellel on ehitisregistri andmete kohaselt olemas kehtiv energiamärgis, õigus taotleda ühekordset toetust 1500 krooni ulatuses.



Kui ostjal on valida kahe korteri vahel ja mõlemal majal on olemas energiamärgis, siis kasulikum on valida kõrgema klassiga maja, sest kulutused energiakasutusele on sellel hoonel väiksemad.



Kui aga ostjal peaks olema valikus kaks korterit, millest ühel on märgis, kuid teisel see puudub, on igal juhul soovitav valida märgisega elumaja, kuna selle pinna energiakulu on vähemalt kaardistatud.



Kuna kommunaalkulud on viimastel aastatel märkimisväärselt tõusnud, siis muutub energiamärgise olemasolu lähiaastatel oluliseks müügiargumendiks.



Märgise puudumisel jääb alati õhku risk, et hoone kütmiseks vajaminev energiakulu on ebaotstarbekalt suur ning seeläbi on kõrged ka küttekulud. Energiamärgis annab aga uuele omanikule kindlustunde kulude suhtes.



Tõsi, energiamärgis ei kaardista küll täpselt igakuiseid küttekulusid, kuid märgis kätkeb endas algandmeid, mille kaudu on võimalik olemasolevaid küttehindu teades kiirelt ka igakuised küttekulud välja arvutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles