Eesti Energia võtab peagi ette tuumajaama asukohauuringud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp.
Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp. Foto: Liis Treimann

Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp nendib, et kuigi tuumajaama ehitamise otsuse langetamine seisab veel ees, soovib Eesti Energia alustada tuumajaama võimalikes asukohtades uuringuid.





Millised on Eesti Energia plaanid seoses Eesti tuumajaama ehitusega?


Eesti Energia uurib praegu kõiki võimalusi saamaks enda tootmisportfelli tuumaenergiat. Otsuste tegemine seisab alles ees. Eestis soovime lähitulevikus alustada tuumajaama võimalikes asukohtades ehitusgeoloogiliste uuringutega.



Kui palju tuumaenergia maksma võiks hakata?


Praegu ei oska mitte keegi prognoosida, kui palju uuest tuumajaamast toodetav elekter maksta võiks. Toorainete turul on leidnud aset suured hinnakõikumised, mis kindlasti mõjutavad oluliselt tuumajaamade hindu.



Hind saab selguda ainult reaktoritootjatega peetavatel hankeläbirääkimistel. Eesti Energia selliseid läbirääkimisi praegu ei pea, mistõttu meil on raske jaama või selles toodetava elektri hinda kommenteerida.



Kas on plaan energiat ka eksportida?


Tuumaenergia kasutuselevõtu eesmärgiks oleks Eesti baaskoormuse rahuldamine ja mitte eksport. Mingite koguste eksportimist välistada muidugi ei saa.



Olete oma arengukava plaanides mänginud IRISe (väike tuumajaama tüüp – toim) reaktori ehituse...


See andis meile hea võimaluse IRISe reaktori tehnoloogiaga tutvumiseks. Samas ei ole me võtnud mitte mingeid rahalisi kohustusi ega sõlminud eelkokkuleppeid. Vaatleme kõiki olemasolevaid ja potentsiaalseid võimalusi.



Arvate, et IRISe reaktori kasutamine oleks Eestile parim lahendus?


Veel on vara öelda, nagu oleks IRIS Eesti jaoks parim lahendus.



IRISe reaktor ei ole veel valmis ehitatud ja seepärast ka praktikas katsetamata. Arvate, et Eesti peaks olema esimene maa katsetamaks veel valmimata ja katsetamata reaktorit?


Eesti ei peaks kindlasti hakkama ühtegi reaktoritüüpi katsetama. Sellist kavatsust pole ka Eesti Energial.



IRISe puhul ei ole tegemist täiesti uue tehnoloogiaga, uued on vaid selle mõningad tehnilised lahendused. Kõiki neid lahendusi testitakse eelnevalt ning reaktori arendaja peab läbima ka reaktori litsentseerimise protsessi, mille käigus reaktoritootja asukohariigi tuumaohutuse regulaator (IRISe puhul USA) reaktori ohutust kõigiti hindab.



Eesti ei peaks kindlasti lubama enda territooriumile reaktorit, mida ei ole selle tootja asukohariigis litsentseeritud.



Kui palju on Eesti Energial plaanis hakata toetama haridust seoses tuumaenergeetika magistriõppega?


Eesti Energia on hariduse toetamist alati tähtsaks pidanud. Õppekava rakendumisel saame abi pakkuda praktikakohtade leidmisel ja välisülikoolidega kontaktide arendamisel. Toetuse detailidest on veel vara rääkida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles