Raske aeg sunnib kindlustama mis tahes kohtuskäimise vastu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigusabikindlustus hüvitab kõik mõistlikud kulutused õigusabile. Kompensatsiooni on võimalik saada isegi kokkupõrkes kahju saanud jalgratta eest.
Õigusabikindlustus hüvitab kõik mõistlikud kulutused õigusabile. Kompensatsiooni on võimalik saada isegi kokkupõrkes kahju saanud jalgratta eest. Foto: Mihkel Maripuu

Ajal, mil elu- ja varakindlustuse mahud järjekindlalt kahanevad, kasvas ainsana Eestis õigusabikindlustust pakkuva kindlustusfirma D.A.S. töömaht mullusega võrreldes kolm korda.



Naabrilapsed kukutasid autole rõdult veepommi ja auto esiklaas purunes. Autoomaniku juttu uue klaasi kinnimaksmisest ei tahtnud naabrimees kuuldagi võtta. Siis meenus mehele, et ta on teinud oma autole õigusabikindlustuse ja maksnud selle eest pisut üle 800 krooni aastamaksu.

Kohale tulnud kindlustusfirma esindaja tegi naabrimehele selgeks, et oma võsukeste tembud peab lapsevanem ikka ise kinni maksma, ja autoomanik sai esiklaasi ostuks kulunud 2000 krooni tagasi. Nii väikese summa puhul ju kohtusse keegi ei lähe, aga omast taskust ei taha keegi teiste tekitatud kahju tasuda.

Pakett seinast seina


Või teine hiljutine juhtum. Kaks jalgratturit põrkasid kokku. Neist ühe sõiduriist sai kõvasti kannatada, aga süüdlane keeldus rikutud ratast kinni maksmast. Kindlustuse abiga saadi raha siiski kätte.

D.A.S Õigusabikulude Kindlustuse juhatuse liikme Maiko Kalveti sõnul kindlustatakse Eestis enim just sõidukeid. Näiteks avarii puhul võib inimene saada algul kindlustusseltsilt juhiseid edasiseks tegutsemiseks juba telefoni teel. Sageli vajatakse abi ka vaidlustes remondifirmadega kas kehva töö või liiga kõrge tasu pärast.

Kohtuni jõuavad sellised asjad harva, ent kui nii läheb, tasub kindlustus kõik sellega seonduvad kulud advokaadi- ja ekspertiisitasudest riigilõivude ja sõidupiletiteni välja.

Viimasel ajal on populaarsust kogunud perepakett. Selle raames katab õiguskaitsekulude kindlustus kogu pere kinnisvara, sõidukid ja muu väärtusliku. Kuumaksuks tuleb 230 krooni, kuid enamik vaidlusi, mis inimesel eraelus tekivad, on seeläbi turvatud.

Muu hulgas on võimalik abi saada isegi juhul, kui müüja keeldub tagasi võtmast või ümber vahetamast ebakvaliteetset kaupa.

Küüned enda poole


Praeguses ebakindlas olukorras vajavad inimesed Kalveti sõnul abi ka töövaidlustes. Kindlustusfirma saab siin aidata seadust tõlgendada ning pakkuda  käitumisjuhiseid edasi tegutsemiseks.

«Kui ikka tööandja tahab meie kliendile piltlikult öeldes koti pähe tõmmata, saame üsna jõuliselt sekkuda,» lubas ta. Asja kohtusse jõudes hüvitatakse loomulikult kõik kohtukulud.

«Halval ajal on vaidlusi rohkem, sest kõigil on küüned enda poole ja iga väiksemgi summa on oluline nii neile, kes peaksid maksma, kui neile, kel õigus hüvitist saada,» rääkis Kalvet.

Õigusabikulude kindlustus on üks kahjukindlustuse liike, kuid kuna tihtipeale tuleb inimest kaitsta just mõne kindlustusseltsi vastu, siis huvide konflikti vältimiseks D.A.S Õigusabikulude Kindlustus ühtegi muud kindlustusliiki ei paku.

Rohkem abi
•    Õigusalast nõustamist sai eelmisel aastal 1400 inimest, tänavu esimeses kvartalis 800.
•    Juriidilist abi anti 2008. aastal rohkem kui 200 juhtumi lahendamisel, tänavu esimeses kvartalis rohkem kui sajal korral.
•    Tänavu esimeses kvartalis oli klientide arv Eestis 667, kasv aastaga 300 protsenti.
•    Juurde loodi üheksa uut töökohta.
•    Klientide arv üle Euroopa enam kui kaheksa miljonit, kahjujuhtumite arv keskmiselt 800 000 aastas.
Allikas: D.A.S.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles