Eesti ootab ülemkogult EL eelarves kokku leppimist

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Liidu asjade komisjon kuulas oma tänasel istungil ära ülevaate Eesti seisukohtadest  7.-8. veebruaril 2013 toimuval Euroopa Ülemkogul, mille peaeesmärk on saavutada kokkuleppele Euroopa Liidu 2014.-2020. aasta eelarve üle.

Eesti prioriteetideks finantsraamistiku aruteludel on ühtekuuluvuspoliitika vahendite üldisest kõrgem piirmäär, ühise põllumajanduspoliitika otsetoetuste kiirem ühtlustamine ning Euroopa Ühendamise Rahastus Rail Balticu projekti finantseerimine.

«Praegune läbirääkimiste seis tõotab Eestile uuel eelarveperioodil oluliselt rohkem rahalisi vahendeid kui möödunud 2007-2013 perioodil. Võimalikult suur netopositsioon ongi meie tähtsaim lõppeesmärk,» ütles Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Arto Aas.

Ülemkogu kohtumisel on teemaks ka suhted Euroopa Liidu ja muu maailma vahel. Eelkõige käsitletakse sündmusi Malis, Euroopa Liidu võimalusi toetada araabia kevade riike demokraatiale üleminekul ning seda, kuidas Euroopa Liit saaks parandada oma kaubandussuhteid strateegiliste partnerite, näiteks USAga.

Peaminister Andrus Ansip sõidab Brüsselisse, kus toimub Euroopa Ülemkogu kohtumine, juba täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles