Lugeja küsib: miks on börsihinnaga elektripaketis öine elekter nii kallis?

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soodsaima paketi leidmiseks tuleks pakkujatel pidevalt silma peal hoida.
Soodsaima paketi leidmiseks tuleks pakkujatel pidevalt silma peal hoida. Foto: Toomas Huik

E24 poole pöördunud lugeja oli nördinud, miks tuleb Eesti Energia muutuvas ehk börsihinnaga paketis  maksta öise elektri eest kõrgemat hinda kui paketis Kindel?  Vastab Eesti Energia  pressiesindaja Ellis Vennik:

Börsipaketi hinnad on otseselt seotud Nord Pool Spot päev ette turu börsihindadega. Kui elektribörsil on ööhinnad kõrgemad, siis maksab Muutuv paketi klient ka kõrgemat hinda. Tunnihindu saab näha veebilehelt.

Paketi hinnapakkumistes lähtume tulevikutehingute hindadest. Kindel paketi öö ja päeva hinda kujundamisel oleme lähtunud vastava kliendisegmendi öö ja päevase elektritarbimise jaotusest ning keskmisest öö ja päevaelektri hinnavahest elektriturul.

Juhin tähelepanu ka sellele, et kui Nord Pool Spotis kuvatakse päeva ja kuu aritmeetilisi keskmisi hindu, siis tavalise elektriarvestiga Muutuv paketi kliendid ostavad elektrit kaalutud keskmise hinna järgi, mis võtab lisaks  arvesse palju elekter ühel või teisel tunnil börsil maksis ning kui palju kliendid neil tundidel elektrit tarbisid.

Kaalutud keskmine hind on üldjuhul veidi kõrgem aritmeetilisest keskmisest hinnast. Kaalutud keskmisele börsihinnale lisandub kliendi elektriarvel ka lepingus fikseeritud marginaal ning 20-protsenti käibemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles