CV-Online värbamisspetsialist: noored ei peaks õppima vaid nn staarerialasid

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skype'i logo.
Skype'i logo. Foto: SCANPIX

«Infotehnoloogia on Eestis staareriala - ei möödu päevagi, kui meediast ei kuule, et minge õppige ITd ja teie elu on lill,» rääkis CV-Online värbamisspetsialist Kadri Mäe Excellence koolitus- ja arenduskeskuse värbamiskonverentsil. «Tegelikult aga nõuab ju turg lisaks haridusele ka seda, et oled visa ja töökas.»

Mäe rääkis, et noored kipuvad kaasa minema n-ö trendikate erialadega, ega mõtle sellele, et puudus on ka kitsa valdkonna headest spetsialistidest. «Meie soovitus on mitte minna kaasa peavooludega,» ütles Mäe.

Tema sõnul elavad noored, tööandjad ja haridusasutused kui paralleeluniversumites: tööandjad ei kuula kooli, koolid ei suhtle tööandjatega, sest see tähendaks sissetallatud rajalt väljumist ning noored on oma erialavalikutes tihti lihtsalt sinisilmsed. «Tööandjate tagasiside on see, et inimesi on puudu kitsa spetsiifikaga valdkondades. Näiteks üks meie klient otsis videovalve- ja läbipääsusüsteemide müügiinseneri. Konkurss oli keeruline, sest selle valdkonna spetsialiste on terve Eesti peale vaid kümmekond ja Tallinnas on neid vaid 5. Sellel tööandjal oli variant, kas osta kandidaat üle konkurendilt või võtta koolist noor ning hakata teda välja õpetama. Seda eriala õpetatakse, kuid õppeprogramm ei vasta turu tegelikule olukorrale. Ehk et kursuste kaupa koolitatakse spetsialiste, kes tegelikult tööturul oma kohta ei leia,» rääkis Mäe.

Värbamisspetsialisti sõnul on muutunud tööandjate hoiakud. «Ootused uuele töötajale on väga erinevad, on valdkondi, kus isikuomaduste osatähtsus on olulisem kui kompetents. Valitseb arusaam, et oskused on arendatavad, isiksuseomadused mitte,» ütles Mäe. «Ollakse valmis töötajat arendama. On valdkondi, kus prioriteet on reaalsed töökogemused, mitte akadeemiline kraad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles