Berliin hoiatas Pariisi euro kurssi mõjutamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reichstag
Reichstag Foto: SCANPIX

François Hollande'i üleskutse kontrollida «keskvõimu tasemel» euro kurssi pälvis kohese vastulöögi Berliinist. Saksa asekantsler ja majandusminister Philipp Rösler hoiatas, et prioriteediks peab olema konkurentsivõime tugevdamine, mitte valuuta nõrgendamine.

Prantsuse president väljendas eile Euroopa Parlamendis muret euro hiljutise tugevnemise pärast ning rõhutas, et euro kurssi ei tohi jätta turgude meelevalda. Ta väitis, et euroala peaks ajama vahetuskursipoliitikat.

Saksamaa on alati toonitanud, et keskpangad peavad olema poliitikast täielikult sõltumatud ning keskenduma kahele eesmärgile – hoida inflatsioon kontrolli all ning valuuta stabiilsena.

Prantsusmaa on aga juba pikemat aega erineval seisukohal ning euro liigne kallinemine – ning kahtlused, et Jaapan ja teised aktiivselt valuutadega manipuleerivad – on sealsete poliitikute ja ärieliidi keelepaelad valla päästnud.

Nädalavahetusel ütles rahandusmnister Pierre Moscovici, et euro on «ilmselt liiga tugev». Sama tooni on võtnud tööstusminister Arnaud Montebourg ja kaubandusminister Nicole Bricq.

Lukskaupade grupi LVMH juht Bernard Arnault hoiatas läinud nädalal, et Prantsuse eksport on ohus. Tööandjate liidu Medefi liider Laurence Parisot kutsus Euroopa Keskpanga presidenti Mario Draghit antud küsimuses «signaali välja saatma».

Euro kallinemine ähvardab pigistada Prantsuse majandusest välja viimased elumahlad. Valitsus loodab 0,8-protsendilisele kasvule, aga analüütikud prognoosivad palju vähemat. Kuna sisenõudlus on nõrk ja riiklikud kulutused pärsitud, oodatakse abi ekspordist.

«Hollande teab, et kasv peab tulema ekspordist. Samas tuleb seilata tugeva vastutule tingimustes, kuna valuutakursid on ebasoodsad,» ütles krediidihaldusfirma Euler Hermesi peaanalüütik Ludovic Subran.

Subran osutas sellele, et vaid 40 protsenti Prantsusmaa ekspordist läheb väljapoole euroala – Saksamaa vastav näitaja on 60 protsenti. Kuna euroalas on nõudlus nõrk, tuleb Prantsusmaal tekitada ekspordikasvu väljaspool euroala – kus neid aga takistab euro tugevus.

Analüütik osutab sellele, et Prantsusmaa ekspordib peamiselt odavamat kaupa, mille puhul valitseb suurem konkurents kui Saksa ekspordi puhul. Nagu näitas hiljutine Deutsche Banki uurimus, on Prantsusmaa – ja Itaalia – euro väärtuse suhtes tunduvalt tundlikumad kui Saksamaa.

Olukorras, kus kurss dollari suhtes on juba 1,35 eurot, on prantslaste ärevus mõistetav. «Nagu öeldakse: inimene kisub tekki ikka enda peale. Sellega Prantsusmaa nüüd tegelebki,» ütles Subran.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles