Arco Vara hämab tivoli piirkonna ehitusloaga

Andrus Karnau
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordeconi juht Jaano Vink  toetub piirdeaiale, mille taha pidi kerkima Kadrioru Tivoli kvartali uued kortermajad.
Nordeconi juht Jaano Vink toetub piirdeaiale, mille taha pidi kerkima Kadrioru Tivoli kvartali uued kortermajad. Foto: Küllike Rooväli

Kinnisvaraarendus- ja ehitusettevõte Arco Vara teatas viimati novembris börsile, et neil on ehitusluba kuue elamu püstitamiseks Tallinna tivoli kvartalisse. Tegelikult pidas firma aga sellel ajal Tallinna linnavalitsusega pingsaid kõnelusi ehitusloa üle.

Arco Vara teatas esmaspäeval börsile, et ütles üles tivoli kvartali ehituslepingu ehitusettevõttega Nordecon. Arco Vara lepingu katkestamist ei põhjendanud, teatades vaid, et Nordecon rikkus oluliselt lepingu kohustusi.

Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink ütles, et probleem oli ehitusloas. Arco Vara oleks pidanud linnavalitsuselt ehitusloa saama, kuid seni seda pole. Etteheide Nordeconile seisneski selles, et viimane polevat piisavalt tõhusalt kaasa aidanud ehitusloa saamisele.

Vink kahtlustab, et Arco Vara eesmärk on näidata, et ehitaja on käitunud lepingut rikkudes. Viimasel juhul tekib tellijal õigus pangalt kätte saada ehituslepingu garantii. 13 miljoni eurose lepingu garantii on 1,3 miljonit eurot. Tellija saab selle pangalt ja ehitusfirma peab omakorda tasuma pangale.

Probleemid parkimisega

Nordeconi hinnangul pole Arco Varal alust lepingut üles öelda ja ainsaks põhjuseks näib olevat pangagarantii 1,3 miljonit eurot, mis on mõeldud puhuks, kui ehitusfirma tellijat alt veab.

«Pank maksab ehituslepingu garantii tellijale välja, seejärel kanditakse raha firmast välja,» kirjeldas Vink üht võimalikku stsenaariumi. «Kahe aasta pärast, kui kohus otsustab, et ehitajal oli õigus, pole Tivoli Arendusest aga midagi enam võtta.»

Vingi arvates pole rahahädas Arco Vara tivoli kvartali arendamisest üldse huvitatud. «See on teadlik kelmus, et garantii raha kätte saada. Ehitamisest pole Arco Vara huvitatud,» lausus ta.

Tivoli Arendus on Arco Vara ühisfirma, mille ainus tegevus on tivoli kvartali arendamine. Majandusaasta aruannete järgi on ettevõte juba kaks aastat olnud negatiivse omakapitaliga.

Nagu öeldud, teatas Arco Vara juba mitu kuud tagasi börsile, et tivoli kvartali ehitusprojekti esimese osa ehitusluba on olemas. Formaalselt oli Arco Vara börsiteade korrektne. Tegelikult aga mitte. Põhjus selles, et ehitusluba firmal tõesti on, kuid ehitada Arco Vara selle alusel ei kavatse.

Tivoli kvartal «Russalka» ja sadama vahel mere ääres näib eemalt vaadates hea asukohana, kuhu ehitatud kortermajad võiks olla minev kaup. Paraku näeb sealne detailplaneering ette, et kuue kortermaja alla on rajatud parkimismaja.

Ühe korteri kohta peab ehitaja pakkuma ühe parkimiskoha. Vink ütles, et kui majad ehitada koos maa-aluste parkimismajadega, läheksid need nii kalliks, et ei tasuks enam ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles