Ära palka ettevõtjaid, vaid ettevõtlikku mõttelaadi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ettevõtliku vaimuga inimesed on kõrges hinnas ja paljud juhid otsivad neid tööturult pidevalt. Miks? Aga sellepärast, et need on inimesed, kelle jaoks väljakutsete vastuvõtmine norm, kellel on originaalseid mõtteid ning kes tegutsevad visalt ja otsusekindlalt.

Kui liiga tihti palkavad tööandjad ettevõtjaid, mitte ettevõtlikku mõtteviisi, kirjutab juhtimiskonsultatsioonifirma Arryve partner Chris Smith HBRis. See on suur viga.

Olen konsultandina näinud paljusid ettevõtjaid palkamas enda arvates tipptegijaid, kes aga tegelikult kasutavad tööandja aega ja vahendeid enda asjade ajamiseks ja jalutavad uksest välja kohe, kui nende nö kõrvalärid on turule toomiseks küpsed. Need inimesed panustavad pigem oma asja ajamisse ning ei pinguta tööandja jaoks maksimaalselt. Ma olen ise suur ettevõtjate fänn ning tegutsen ka ise ettevõtjana, kuid tööandjana olen ma veel suurem ettevõtliku mõtteviisi fänn. Siin on kolm ideed, kuidas ettevõtlikke inimesi ära tunda ja kuidas neid võimalikult kaua enda palgal hoida:

Värba targalt. Alusta sellest, et võrdle kandidaatide CVsid nende tööalase ajalooga LinkedIn`is. Kas sealt paistab töötamist start-up`idega? Need, kel on MBA kraad, kas nad on keskendunud oma õpingutes strateegiale, turundusele või ettevõtlusele? Muidugi ei peaks sa kohe taoliste «ohumärkidega» kandidaate kohe välja praakima, kuid ole valvas, kui kohtud nendega näost näkku.

Tööintervjuudel meeldib mulle arutleda selle üle, kuidas meie ettevõtte filosoofia saab toetada töötajate huve väljaspool nende spetsiifilist rolli firmas. Niimoodi arutledes tahan ma näha, kui elevile kandidaat sellest teemast läheb. Küsin ka otseseid küsimusi selle kohta, mis inimest motiveerib ja mis teda individuaalselt edukaks teeb. Ettevõtliku vaimuga inimesed leiavad motivatsiooni ettevõtte igapäevategevustest ja näevad võimalusi, kuidas nemad saavad aidata minul oma äri kasvatada. Ettevõtja aga keskendub vastustes pigem isiklikele saavutustele ja otsib isiklikku sõltumatust.

Kuula tähelepanelikult, kuidas kandidaat kirjeldab oma praegusi ja tulevasi eesmärke. Uskuge või mitte, aga mõned inimesed ei häbene sugugi välja öelda, et nad näevad oma tööd lihtsalt vahendina ajada oma asja. Sind peaks kindlasti huvitama, kas nad näevad end sinu ettevõtte pikaajalise töötajana. Häirekell peaks hakkama helisema ka siis, kui kohtad tööintervjuul inimest, kellel on väga konkreetsed eesmärgid. Ettevõtliku vaimuga inimesed tahavad õppida, proovida, jagada ja olla partnerid. Nad on huvitatud kogemuste kasvatamisest üldisemas plaanis, selle asemel, et kasutada palgatööd hüppelauana oma isiklike projektide ellu viimiseks.

Ettevõtlikku vaimu peab hoidma. Üks võimalus seda teha on pakkuda teatud staažiga inimestele firma kulul lisapuhkust, et nad saaks tegeleda oma asjadega. Või anda töötajatele võimalus kasutada kontorit väljaspool tavatööaega, et nad tegeleksid sellega, mis neile meeldib. Me oleme ettevõttes loonud ka karjäärijuhtimise miniprojektide, mille raames anname töötajatele aega ja võimalusi arendada uusi oskusi, mis võib-olla polegi seotud nende igapäevatööga. Näiteks meie marketingikonsultandid said võimaluse arendada välja firma sotsiaalmeedia strateegia. Nemad said selle tegevuse käigus uusi oskusi ja ettevõte aga säästis raha, sest muidu oleks pidanud teenuse sisse ostma.

Tasustamisküsimus on oluline. Iga ettevõte peab tagama, et parimad töötajad on tunnustatud ning mahajääjad vahetatakse välja. Kui sa tahad hoida oma meeskonnas ettevõtlikke inimesi, siis tuleb tasustamisesüsteem häälestada väga täpselt. Neil on potentsiaali luua midagi unikaalset ja neid tuleb kaasata nende eesmärkide seadmisesse. Hüvitised peavad olema seotud nende ainulaadse tööpanusega, mitte «lahustuma» ära kogu meeskonna tasustamisse. Motivatsioonisüsteem ja eesmärgid peavad olema sellised, et need inimesed tunneksid oma väärtust ja seda, et nendest midagi sõltub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles