Inspektsioon: võlglaste andmeid ei tohi lõputult avaldada

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võlglase andmeid võib maksehäireregistris avaldada üksnes seadusega ettenähtud tähtaja jooksul. Avaldatud andmete õigsuse eest vastutab andmed avaldamiseks saatnud võlausaldaja, teatas andmekaitse inspektsioon.


Halduskohus jättis jõusse Andmekaitse Inspektsiooni (AKI) ettekirjutuse AS-le EMT, lõpetada eraisikust võlglase andmete avaldamine maksehäireregistris. Mullu jättis ringkonnakohus jõusse samalaadse ettekirjutuse Hansapangale.

«Seoses nende kohtuotsustega on meilt korduvalt küsitud, kas eraisikust võlglaste andmeid ei võigi enam maksehäireregistris avaldada,» sõnas AKI peadirektor Viljar Peep. «Vastus on, et võib, kuid seda ei saa teha lõputult. Võlakohustused täitnud inimesele tuleb teatud aja möödumisel anda uus võimalus.»

Võlglase avaldamine maksehäireregistris peab olema lepingus kokku lepitud. Seadus lubab eraisikute võlaandmeid maksehäireregistris avaldada mitte kauem kui 3 aastat lepingu rikkumisest. Samuti on keelatud isikute kohta selliseid andmeid edastada juba siis, kui kohustuste rikkumisest on möödunud vähem kui 30 päeva.

«Loomulikult on ettevõtetel vajalik hinnata eraisiku usaldusväärsust uute lepingute sõlmimisel, kuid inimese andmeid ei saa maksehäireregistrisse igaveseks jätta,» selgitas Peep.

Inspektsiooni ettekirjutus AS-le EMT puudutas aegunud võlanõuet. Nii inspektsioon kui kohus leidsid, et kuna EMT loobus võlanõudest selle aegumise tõttu, on võlgniku isikuandmete jätkuv avaldamine seadusega vastuolus.

Ettekirjutus Hansapangale puudutas võlanõuet, mille avaldamiseks pangale antud nõusolekut ei lugenud inspektsioon ega pank piisavaks selgeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles