Soome ettevõtjad tahavad Eesti maksumudelit

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhani Pekkala.
Juhani Pekkala. Foto: yle.fi

Ajal, mil Eestis kogub hoogu arutelu, kas mitte senine ettevõtete tulumaksu süsteem ajale jalgu pole jäänud, tahab Soome Kaubanduskoda muuta ettevõtete maksusüsteemi Eesti omale sarnaseks, uskudes, et muutus aitaks rohkem investeeringuid  ligi meelitada.

Eestis tuleb ettevõtetel tulumaksu tasuda vaid siis, kui kasum ettevõttest välja võetakse. Soomes tuleb tulumaksu maksta aastatulemustelt ning maksumäär on 24,5 protsenti. Helsingin Sanomat kirjutab, et viimasel ajal on ettevõtjate ühendused hakanud valitsusele ettevõtete tulumaksu vähendamiseks survet avaldama.

Kaubanduskoja ettepaneku kohaselt peaks ettevõtete tulumaksumäära langetama 15 protsendile.

Kaubanduskoja tegevjuhi Juhani Pekkala arvates napib Soome maksupoliitikas julgust ja visiooni.

Kaubanduskoja prognoosi kohaselt sel aastal jaemüük ei kasva. Paranemine peaks toimuma aasta lõpus ning tulevaks aastaks oodatakse 1,5-protsendilist kasvu. Mullu kadus jaekaubandussektorist 5000 töökohta. Tänavu uute töökohtade lisandumist ei oodata, kuid tuleval aastal võiks tööhõive sektoris kasvada poole protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles