Kuidas pärast ootamatut töökaotust taas jalgele tõusta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähene tööotsingutele strateegiliselt ja ära rapsi.
Lähene tööotsingutele strateegiliselt ja ära rapsi. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tulid hommikul tööle ja sulle öeldi, et ära enam homme tule. Selliseid inetuid lugusid juhtub ja inimesed ei ole nendeks kunagi valmis. Glassdoor.comi karjääriekspert Heather R. Huhman annab nõu, kuidas ootamatust töökaotusest üle saada ja tööelus restarti teha.

Võta aega järelemõtlemiseks. Paljud inimesed tormavad pärast koondamist ummisjalu kohe uut töökohta otsima. Kui vähegi võimalik, võta aega situatsiooni hindamiseks ja enese ümberhäälestamiseks. Nii paned end tööotsingute suhtes palju paremasse positsiooni.

Võta töökaotust kui võimalust. Väga kerge on tööst ilma jäämises näha ainult negatiivset, kuid on oluline, et sa näeksid selles seigas ka positiivseid noote. See võib olla alus sinu karjääripöördeks või hoopis paremaks karjääriks.

Tee oma CV «korda». Korrasta oma sotsiaalprofiilid ja tee oma CV selliseks, et seda kandideerides esimesena välja ei praagitaks.

Teavita oma suhtlusringkonda ja laienda seda. Tõsi, suhtlusringkonna teavitamine töökaotusest pole just tore, kuid see on vältimatult vajalik. Samas on töö otsimine just hea võimalus suhelda nendega, kes saavad sind aidata, samuti saad tööotsingute kaudu oma suhtlusvõrgustikku laiendada.

Otsi tööd strateegiliselt. Isegi kõige külmaverelisem inimene kaldub pead kaotama kui seisab silmitsi töötusega. Kuid selle asemel, et alustada tööotsinguid kiirustades ja lohakalt, lähene asjale strateegiliselt. See tähendab, et sa sead eesmärgid, otsid alguses lähemalt ja siis laiendad otsingut.

Kaalu karjäärinõustajalt abi küsimist. Kui asi puudutab töötust ja töö otsimist, siis tundub, et igaühel on asjast oma arvamus ja kõik oskavad sulle nõu anda. Kuid kui sul kipub pind jalge alt kaduma, siis kaalu võimalust rääkida päris asjatundjaga - karjäärinõustajaga.
 

Jää positiivseks. Töökaotus, töötus ja tööotsinguid tekitavad paratamatult negatiivseid emotsiooni ja stressi. Kuid ikkagi on väga oluline jääda positiivseks, sest edu saavutamine töö otsingutes sõltub sinu üldisest suhtumisest ja hoiakutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles