Gruusia vein voolab taas vabalt Venemaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thbilisi veinifestivalil osaleja maitsmas kohalikku veini.
Thbilisi veinifestivalil osaleja maitsmas kohalikku veini. Foto: SCANPIX

Gruusia veinid ja mineraalvesi jõuavad pärast seitsmeaastast eemalolekut taas Vene poodidesse ja restoranidesse.

2006. aastal kehtestatud kaubanduskeelu lõpp, mille osas eile põhimõtteliselt kokku lepiti, rõhutab endisest ärimehest uue peaministri Bidzina Ivanišvili katseid taastada suhted Venemaaga, kus ta soetas oma hinnanguliselt 6,4 miljardi dollarilise varanduse.

Ivanišili valitsus kinnitab, et Gruusia prioriteet on jätkuvalt tihedam integreerumine NATO ja Euroopa Liiduga. Samas väidab ta, et see on võimalik üksnes siis, kui taastuvad usaldussuhted ka Moskvaga.

Venemaa keeld Gruusia veinidele, mineraalveele ja puuviljadele lähtus väidetavalt tervisekaitse-alastest probleemidest. Samas sümboliseeris see suhete allakäiku olukorras, kus president ja 2003. aasta nn rooside revolutsiooni liider  Mihheil Saakašvili Gruusia sihid taas Lääne poole pööras.

Kuna tol ajal läks Venemaale üle 70 protsendi Gruusia veiniekspordist, oli hoop majandusele ränk.

Venemaa juhtiv tervisekaitseametnik Gennadi Oništšenko ütles pärast kohtumist Gruusia esindajatega Moskvas, et eksport jätkub kevade hakul või isegi varem.

Vene sanitaareksperdid siirduvad järgmisel nädalal Gruusia veinitehastesse toodangut kontrollima.

Eelmaitsena keelu tühistamisest omandas Vene oligarhi Mihhail Fridmani Alfa Group läinud nädalal kontrolli Gruusia mineraalvee Borjomi üle, väidetavalt 300 miljoni dollari eest.

Tehingule eelnes Vene presidendi Vladimir Putini jaanuarikuine kohtumine Gruusia õigeusu kiriku peaga.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles