EKP kaader peab kahekordistuma

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa keskpanga president Mario Draghi
Euroopa keskpanga president Mario Draghi Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank (EKP) peab enam kui kahekordistama oma kaadrit ning palkama euroala pangandusliidu rakendamiseks ligikaudu 2000 «järelevalvajat», selgub konfidentsiaalsest uuringust.

Kahe allika sõnutsi, kes Mario Draghi ja EKP juhatuse poolt tellitud ja konsultatsioonifirma Promontory Financial Groupi poolt koostatud raportit näinud on, tuleb kaardi värbamisega kiirustada, et pank järelevalvega toime tuleks ja oma reputatsiooni ei kahjustaks.

ELi liidrid näevad pangandusliidus võimalust parandada ühte struktuursetest vigadest, mis euroala kriisi tekitasid.

Pakiline vajadus taastada turgude usaldust ühisraha vastu tõusis eile taas jõuliselt päevakorda, kui mitu kuud kestnud ralli Madridi poliitskandaali ja Silvio Berlusconi valimiseelse sõjakuse tõttu seiskus.

Allikate sõnutsi paljastub raportist, kuivõrd kolossaalse ülesandega EKP silmitsi seisab, kui asutus 2014. aasta hakul oma värsked volitused omandab.

Üks EKP lähedalseisev allikas lisas, et raporti järeldused ei ole siduvad.

Kavandis on mitmed klausleid, mis jõustumise korral võimendaksid Frankfurdi mõjuvõimu riiklike järelevalvete üle. Tegemist on ülimalt tundliku küsimusega, kuna võimuvõitluse vallandumise risk on suur.

Promontory paneb ette, et riikide esindajad EKP nõukogus peaksid hoiduma tegelemast otseselt omaenda riikide panku puudutavate küsimustega, et otsused oleksid objektiivsemad ja üleeuroopalikumad.

Plaanid on pidevas muutumises.

Siiamaani on kõrged keskpankurid suurema laienemise jutte vaigistada üritanud. Detsembris väideti, et ilmselt on juurde vaja 500-1000 tööajat.

Promontory väidab aga, et aastaks 2017 peab EKP palgal olema 1997 täiendavat töötajat – sest siis teostab EKP otsest järelevalvet ca 130 panga suhtes. Võrdluseks: Saksa riiklikes järelevalveorganites tegeleb pangajärelevalvega kokku 1500 inimest.

«Vaja on ligikaudu 2000 uut töötajat. On murettekitav, et EKP räägib vaid 500 inimese lisamisest,» ütles sakslasest europarlamendi liige Sven Giegold, kes vastutab pangandusliidu läbirääkimiste eest. «Kui töötajaid on liiga vähe, tekivad ohtlikud huvide konfliktid ning pangajärelevalve jääb riikide kontrolli alla.»

EKP keeldus kommentaaridest.

Promontory on finantskonsultatsioonidega tegelev ettevõte, mille asutas endine USA regulaator Gene Ludwig. Firmale tagati ligipääs EKP dokumentidele, ühtlasi intervjueeriti raporti koostamisel EKP juhatuse liikmeid ja töötajaid.

EKP nõukogu ei ole seda sadade lehekülgede pikkust raportit veel arutanud.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles