Padar läheb valitsusse tulumaksutõusuga

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Ivari Padar otsib raha, et päästa uppuvat riigikassat.
Rahandusminister Ivari Padar otsib raha, et päästa uppuvat riigikassat. Foto: Mihkel Maripuu

Rahandusminister Ivari Padar ütles äsja ERR-le, et tulumaksu tõstmine on kõige tähtsam ettepanek, mille ta täna kell 4 pärastlõunal valitsusele teeb.


Padar märkis, et teeb ettepaneku valitsussektori eelarvetasakaalu parandada sel aastal 5,7 miljardi krooni ja tuleval aastal 12,7 miljardi krooni võrra. Padar lisas, et see tähendab kulude kärpimist ja maksutõuse.

Padar tuletas meelde, et sel aastal on riik juba kulutusi kärpinud 10,5 miljardit krooni.
«Ajad on rasked,» ütles Padar ERR-le. «Ma ei saa oma ettepaneku detaile enne avada, kui valitsuskabinet on andnud oma esialgse hinnangu ettepanekutele.»

Padar siiski kinnitas, et maksutõusu kõige olulisem osa on ettepanek tõsta tulumaksu. See on praegu 21 protsenti. Maks on aasta-aastalt langenud, sest Refomirerakond on seda pidanud tähtsaks abinõuks majanduselu elavdamisel.

Ka IRL esimees Mart Laar nimetas oma kirjas parteikaaslastele maksutõusu halvaks mõtteks.

«Usk, nagu aitaks maksude järsk tõstmine päästa riigieelarvet on võrdne otsusega üritada tulekahju bensiiniga kustutada - olukord läheks ainult hullemaks,» kirjutas Laar.

Rahandusministeeriumi arvestuste järgi annaks iga protsendipunkt tulumaksutõusu poole aastaga riigikassasse 350 miljonit krooni. Viie protsendipunkti võrra tõstmine annaks siis riigikassasse 1,75 miljardit krooni.

Üks protsendipunkt käibemaksutõusu annab poole aastaga rahandusministeeriumi hinnangul 400 miljonit krooni. Seniste indikatsioonide järgi on aga tulumaksutõus eelistatum kui käibemaks, sest viimane kasvatab inflatsiooni.

Pensionitõusu tagasi võtmine ehk siis pensionite viimine poole aasta pealt tasemele, kus nad olid enne 1. aprilli annaks riigikassas kokkuhoidu 460 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles