Valitsused on oksjonilainel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka on müüki pannud tükikese Mykonose saarest.
Kreeka on müüki pannud tükikese Mykonose saarest. Foto: ReisiGuru

Küllap oli Burgundia pealinna valitsusel nutu maik suus, kui nad poole raekoja veinikeldri sisust sotsiaaltoetuste tagamiseks oksjonil maha müüsid. Kasinus à la française – milleks pingutada püksirihma, kui seda saab ka edasi lükata.

Dijoni linna saatus on prantsuspärane näide globaalsest trendist.

Kriisiriigid sobravad oma panipaikades ja otsivad müüdavaid varasid, et ots otsaga kokku tulla.

Kreeka läheneb asjale küll loiult ja laisalt, aga samas: müüki on pandud põnevat kinnisvara nagu tükike Mykonose saart ja suursaadiku residents Londonis. Kui võtta puhta kullana sellise asjatundja nagu Donald Trumpi enda sõnu, on tegemist nn ostja turuga: «Kõike saab võileivahinnaga.»

Iiri valitsuse halb pank NAMA on saanud oksjonitega lahti Warhol’idest, mis ehitisid pankuritele-seiklejatele võlgu jäänud kunstisõprade kollektsioone.

Itaalia üritab hammustada tükikest oma 2 triljoni euro kõrguse võlamäe küljest, müütades kunagist paavsti residentsi Castello Orsinit.

USAs, mis on kahtlustele vaatamata suhteliselt maksevõimeline, selliseid meeleheitlikke trikke hetkel ei tehta. Pigem näib triumfeerivat jänkidele omane praktiline meel: föderaalvalitsus teeb saidi govsales.gov, kaudu virtuaalset garaažimüüki.

Tegemist on «kodanikusõbraliku veebisaidiga, mille vahendusel müüakse riigivara». Financial Times pidi end vägisi vaos hoidma, et mitte osta otsekohe ära järgmisi esemeid: pakasekindlat aiakastmise pumpa; audioseadmega slaidiprojektorit (kui FT trükki läks, oli hind 10 dollarit); 1954. aasta Cadillac Eldorado kabrioletti.

Britid on täiturul vähem vilunud. Gordon Brown müüs kulda – kui hinnad parasjagu just päris põhjas olid. Koalitsioon sai sabast kinni ideel müüa maha riigi metsamaad. Ühe Euroopa juhtiva puudujäägiriigina poleks varade müük ehk paha mõte. Kuid samas – kes ostaks riigirahaga päästetud pankade aktsiaid, kuid kreeklased pakuvad soodsalt saari?

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles