Martin Kruus: taastuvenergia toetuste muutmine loob negatiivse pretsedendi

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud. Illustreeriv foto.
Tuulikud. Illustreeriv foto. Foto: Urmas Luik

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhatuse esimehe Martin Kruus ütles eilset Riigikogu majanduskomisjoni taastuvenergia toetuste otsust kommenteerides, et tagasipöördumine endise energeetikasüsteemi poole saab pikas perspektiivis olema viga, mille korrigeerimine on ebamõistlikult kulukas.

«Eile, 31. jaanuaril Riigikogu majanduskomisjonis taastuvenergia toetuste üle peetud arutelu ja hääletuse järel tuleb nentida, et riik on taastuvenergia toetussüsteemi ühepoolselt muutes loomas negatiivse pretsedendi. See riivab omandikaitse põhimõtet ja pretsedendi tegelikku mõju taastuvenergia arengule, aga ka riigi ja erasektori partnerlusele laiemalt oskame tõeliselt hinnata alles tulevikus,» ütles Kruus tänases pressiteates.

«On kahetsusväärne, et riik ei väärtusta eraalgatust ja investeeringuid ning sellega seoses ka konkurentsi tekitamist energiaturul. Tagasipöördumine endise energeetikasüsteemi poole saab pikas perspektiivis olema viga, mille korrigeerimine on ebamõistlikult kulukas.»

Riigikogu majanduskomisjoni otsus rikub tema hinnangul 2012. aasta suvel taastuvenergia tootjate ning majandus- ja kommunikatsiooniministri vahel sõlmitud memorandumi, kus taastuvenergia tootjad küll nõustusid taastuvenergia tulude piiramisega tasemeni 93 EUR/MWh, kuid  tingimusega, et olemasolevatele tootjatele kaotatakse kehtiv tuuleenergia toetuse piirang, mis vastab toodangule 600GWh aastas.

«Majanduskomisjon aga taastas 600 GWh toetuse piirangu. Tarbijate seisukohalt on oluline rõhutada, et nimetatud 600 GWh piirangu eemaldamine oleks puudutanud ainult olemasolevaid tootjaid. See omakorda oleks piiranud taastuvenergia tasu kasvu tulevikus,» ütles Kruus.

«Nüüd tuleb nii kohalikel kui ka välisinvestoritel Eestisse investeerimisel arvestada käesoleva pretsedendiga – Eesti riigi sõna ei maksa. Selle tulemusena tõuseb investeeringute riskitase ning erakapitali kaasamine pikaaegsetes projektides muutub küsitavaks. Taastuvenergia tootjatel seisab ees tekkinud olukorra põhjalik analüüs ja sellele vastava tegevuskava koostamine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles