Ettevõtte tulumaksusoodustus jäi ajale jalgu

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli majandusteaduskonna professor Urmas Varblane.
Tartu ülikooli majandusteaduskonna professor Urmas Varblane. Foto: TOOMAS HUIK/PM/EMF

Akadeemiku ja Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse professori Urmas Varblase hinnangul jäi varem Eesti majandusele hoogu andnud ettevõtete tulumaksuvabastus ajale jalgu.

Ettevõte ei pea maksma tulumaksu kasumilt, mille ta investeerib põhivarasse, nagu hooned ja muud rajatised. Samal ajal on dividendide ehk raha väljavõtmine maksustatud kallimalt kui mõneski teises riigis.

See oli üks Reformierakonna reformidest. «Selline majadesse-rajatistesse investeerimise maksuvabastuse loogika soodustab majandust teatud perioodil, kui on vaja teha alginvesteeringuid,» ütles Varblane.

«1990. aastatel oli see meetod igati asjalik,» kinnitas ta. «Praegu räägime aga majanduse liikumisest teadusmahukasse perioodi. Sel perioodil on vaja mõelda, mis on meie põhiline vara, ja see on inimvara.»

Praegune süsteem soodustab aga Varblase sõnul tööstusrevolutsiooni-aegset majandust. «Süsteem soodustab seda, et sa paned hirmsa raha masinatesse ja rajatistesse, kus töötaks inimesed, kellel oleks väga madal palk,» lausus ta.

Selle asemel oleks Varblase sõnul mõistlik võtta kasum välja ja palgata selle eest inimesi. Paraku tuleb sel juhul maksta ka ettevõtte tulumaksu.

Swedbank Eesti maksis 2011. aastal oma 182 miljoni eurosest tegevuskasumist siin ettevõtte tulumaksu vaid umbes ühe protsendi. «Aga Rootsis makstakse tulumaks kenasti ära,» lisas Varblane. Nii aitavad eestlased pangateenuseid kasutades hoida ülal Rootsi kõrget heaolu.

Varblase hinnangul võiks Eestis olla ühtne ja mõistlik tulumaks nii ettevõtte dividendidelt kui investeeringutelt põhivarasse. Siis ei viiks ehk välisfirmad kogu siin teenitud raha välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles