Hinnavõrdlusportaal: börsipakett oli jaanuaris üheksa protsenti soodsam

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: Toomas Huik

Hinnavõrdlusportaali Energiaturg.ee andmetel oli populaarseim börsihinnaga pakett avatud elektrituru esimesel kuul üheksa protsenti soodsam kui enimlevinud fikseeritud hinnaga pakett.

Energiaturg.ee võrdles eraklientide seas kahte kõige populaarsemat paketti: fikseeritud pakettidest Eesti Energia fikseeritud hinnaga 12-kuust paketti ja muutuva hinnaga pakettidest 220 Energia börsihinnaga ettemaksuta paketti.

 Jaanuaris oli 1750 kWh aastatarbimisega korteril börsihinnaga pakett koos käibemaksuga keskmiselt  0,73 eurot odavam. Eramu tarbimisega 10 000 kWh puhul maksab tarbija fikseeritud paketiga keskmiselt 4,17 eurot rohkem ning elektriküttega eramu, mille aastane tarbimine on 22 500 kWh, pakettide hinnavahe on esimesel kuul keskmiselt 9,38 eurot. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.

Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke selgitas, et muutuva hinnaga paketi valis 31. detsembri seisuga Eleringi andmetel vaid 17 protsenti tarbijatest, mis näitab, et tarbijad eelistavad kindlat ja stabiilset hinda.

«Avatud elektriturul on tarbijal aga õigus elektrimüüjat või -paketti igakuiselt vahetada, seega jääb tarbijale börsipaketi valimisel risk, mis on limiteeritud ühe kuu kaotuse või võiduga,» täpsustas Kukke.

 Sõltumatu hinnavõrdlusportaali arvutused tuginevad Eesti Energia poolt 12-kuulisele paketile pakutud fikseeritud elektrihinna ja 220 Energia ilma ettemaksuta börsihinnaga marginaali detsembrikuu aritmeetilisele keskmisele, mis Eesti Energia avalike hinnakirjade järgi on 5,845 senti/kWhja 220 Energial vastavalt 0,2425 senti/kWh. Hindade arvutamisel on aluseks võetud Elektrilevi tüüpkoormusgraafik ja Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonna 2013. aasta jaanuarikuu tunnihinnad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles