Veebruari elektriarve tõotab segadust

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Veebruaris tuleb kodutarbijail esimest korda maksta elektri eest vabaturu reeglite järgi. Kuna andmemaht on väga suur, ei pruugi kõik infosüsteemid korralikult tööle hakata.

«Kaks esimest arveldusperioodi veebruaris ja märtsis tulevad konarlikud,» ennustas Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink.

Rink märkis, et Eesti Energia uuel infosüsteemil kulus ligi pool aastat, et tõrgeteta tööle hakata. Ilmselt ootavad tõrked ka Eleringi andmeladu, sest ettevalmistuse põhjalikkusest hoolimata selguvad süsteemi vead ikkagi alles siis, kui see täiskoormusel tööle hakkab.

«Arvan, et sajad tuhanded andmed liiguvad korralikult läbi, aga mingi osa arvetega tuleb tööd tegema hakata,» lausus Rink.

Pool miljonit ohukohta

Probleemid algavad sellest, et kõik tarbijate andmed andmelaos ei pruugi olla täpsed, ilmselt on osal tarbijatel topeltlepingud. Probleemid tõotavad jätkuda, sest elektrilepinguid on sõlmitud Eestis ligi pool miljonit.

Eleringi osakonnajuhataja Ingrid Arus ütles, et praegu kontrollitakse tarbijate andmeid. «Usun, et kõik meile teada olevad lepingud on veebruari alguseks õigesti andmelaos kirjas,» lausus Arus.

Rink märkis, et seni saatis Eesti Energia arve välja kohe pärast tarbijalt arvestinäidu saamist. Nüüd hakkab kuluma rohkem aega. Üldteenusega tarbitud elektri hind selgub näiteks alles iga kuu 9. kuupäevaks, mistõttu üldteenuse kasutajad saavad arve kätte ülejäänutest veelgi hiljem.

Segadust külvab ka see, et paljudele inimestele hakkab iga kuu tulema kaks arvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles