Ford tõotas Euroopat mitte hüljata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ford.
Ford. Foto: SCANPIX

USA autohiid Ford tõotas jätkata Euroopasse investeerimist – kuigi 2012. aasta neile vanal kontinendil 1,75 miljardit dollarit maksueelset kahjumit lajatas ning alanud aasta veelgi hullemaga ähvardab.

Fordi finantsdirektori Bob Shanksi lubadus kõlas pärast seda, kui kahjum – võrdluseks: 2011. aasta kahjum oli 27 miljonit dollarit – oli andnud suure panuse kiskumaks alla terve ettevõtte aastakasumit, kuigi Põhja-Ameerika turg tegi lennuka tõusu.

Euroopa käive kukkus 21 protsendi võrra ja langes 26,6 miljardi dollari tasemele.

Ford oli suurtest autotootjatest üks esimesi, mis mullused Euroopa finantsnumbrid avaldas. Sõnumeid suurtest kahjumitest oodatakse praktiliselt kõikidelt, sest uusi autosid registreeriti Euroopas aastatagusega kõrvutades 8,2 protsenti vähem. Müük kukkus 1995. aasta tasemele.

Ford hoiatas, et ei prognoosi 2013. aasta Euroopa-kahjumiteks enam 2012. aastaga analoogilist summat, vaid palju suuremat ehk 2 miljardi dollarilist maksueelset kahjumit.

Shanks tõotas samas, et Ford investeerib Euroopasse edasi ja tahab teha ka siin samasugust imet nagu Põhja-Ameerikas, kus tulemused paranesid 35 protsenti, tuues 8,34 miljardit dollari maksueelset kasumit. Käive kerkis 6,5 protsendi jagu ja oli 79,9 miljardit dollarit.

«Erinevalt mõnedest teistest meie investeeringuid tagasi ei tõmba,» ütles Shanks. Ta selgitas, et kogu firma lõikes kasvavad kapitalimahutused tänavuselt 5,5 miljardilt dollarilt 2013. aastal 7 miljardi dollari peale.

See puudutab ka täit valikut uusi Euroopa turu tarvis tehtud kommertsveokeid.

«Kui inimesed mõtlevad Euroopa peale, seostub see neil Fiestade ja Focustega,» ütles Shanks. «Suur osa plaanitud kasvust tuleb kommertsveokitest.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles