Swedbank teenis Eestist aastaga ligi 200 miljonit eurot kasumit

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank Eesti peadirektor Priit Perens.
Swedbank Eesti peadirektor Priit Perens. Foto: Toomas Huik

Swedbanki Eesti üksus teenis eelmisel aastal 199,6 miljonit eurot kasumit, mis on seitse protsenti rohkem kui aasta varem.

Eelmise aasta viimases kvartalis teenis Swedbanki Eesti üksus 63,3 miljonit eurot puhaskasumit. Seda on peaaegu kaks korda enam kui kvartal varem.

 «Kui 2012. aasta alguses oli ärikeskkond soodne, siis kaht viimast kvartalit iseloomustasid eelkõige madalad baasintressimäärad, mis avaldasid pankade tulule survet kogu euroalal. Teine oluline aspekt oli meie laenuportfelli kvaliteedi märkimisväärne paranemine, mis tõi kaasa 39,5 miljoni euro võrra vähem laenukahjude eraldisi kui 2011. aastal, parandades nii olulisel määral meie äritulemust,» ütles Swedbank Eesti juht Priit Perens. «Me ei tea, mida toob tänavune aasta, kuid loodame, et Eesti majanduskasv ületab euroala tulemust taas ligikaudu 3 protsendiga. Peamine küsimus on endiselt see, kas meie eksportijate jalgealune on kindel ning kas nad on piisavalt paindlikud, et tulla toime muutuva nõudlusega sihtturgudel.»

Laenumaht kasvas eelmisel aastal ühe protsendi ehk 62 miljonit eurot. Pärast esimese kvartali langust stabiliseerus laenuportfell teises kvartalis, kasvades ülejäänud aasta jooksul pisut. Swedbanki Eesti üksuse laenude turuosa aasta jooksul veidi kahanes, olles 31. detsembri seisuga 39,8 protsenti (2011. aasta IV kvartalis 40,3 protsenti).

Hoiuste maht kasvas 2012. aastal 5 protsenti. Era- ja äriklientide hoiused suurenesid vastavalt 8 ja 3 protsenti. Swedbanki hoiuste turuosa oli 31. detsembri seisuga 44,9 protsenti (2011. aasta IV kvartalis 45,6 protsenti).

Laenukahjude eraldised vähenesid 39,5 miljonit eurot (2011. aastal 5,5 miljonit eurot). Probleemsete laenude (bruto) maht vähenes läbi aasta, jõudes aasta lõpul 254 miljoni euroni (2011. aasta lõpus 406 miljonit eurot). Laenukvaliteedi paranemine tulenes peamiselt reitingute paranemisest ja tagatiste väärtuse suurenemisest, samuti uute madalama riskiga laenude osakaalu kasvust.

Riskiga kaalutud varad vähenesid võrreldes aasta algusega 480 miljoni euro võrra, ulatudes aasta lõpus 4283 miljoni euroni. Riskikaalud on kõige rohkem kahanenud ettevõtete laenuportfellis, peamiselt reitingute paranemise tõttu. Eraisikute laenuportfellis riskikaalud stabiliseerusid.

Eelmisel aastal vähenes panga täistööajaga töötajate arv 62 inimese võrra ehk 4 protsenti. Jätkus jaevõrgu optimeerimine, mille käigus suleti 5 kontorit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles