Bigbank sulgeb kolmandiku kontoritest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bigbank.
Bigbank. Foto: Priit Simson

Kiirlaenukontorist pangaks kasvanud Bigbank lubab küll esimese kvartali majandustulemuseks kasumit, kuid samas koondab heitlikul kiirlaenude turul tegutsev ettevõte lähiajal ligi 40 inimest ning sulgeb iga kolmanda kontori.



Balti Investeeringute Grupp oli näide Eesti eduloost. 1992. aastal asutatud Tartu väikefirmast sai universaalpankade järel tuntuim laenukontor, kes tarbimisbuumist maksimumi võttes pangaks kasvas ja ülebaltiliseks ettevõtteks laienes.



Kuid ka kriis tabas suuresti eufooria ja kergemeelsuse najal püsinud tarbimislaenude nišši teistest valusamalt. Eesti Panga statistika järgi vähenes pankade tarbimislaenude portfell kvartaliga miljardi krooni võrra.



Niru olukord


Bigbanki juhatuse liige Kaido Saar ei tee saladust, et laenumüük on kõike muud kui rahuldav. «Kui varem olid kogu laenuturul kasvunumbrid päris suured, ulatudes isegi 60 protsendini aastas, siis 2008. aastast on laenude müük juba oluliselt väiksem,» kinnitas Saar. «Mullu oli meie laenuportfelli kasv nullist pisut kõrgemal, sel aastal näeme kahanemist.»



Postimehe allikas Bigbankis nimetab aga olukorda nirumast nirumaks. «Ilmselgelt ei ole enam seda klientuuri, kes saaks BIGi tooteid tarbida,» tunnistas ta. «Need vähesed huvitatud, kes alles on, ei vasta sageli mingitele laenuklientidele esitatavatele nõuetele.»



Uskudes Saart, jääb mulje, nagu poleks lahti suurt midagi – ehkki esimese kvartali majandustulemusi pole Bigbank veel Stockholmi börsile avaldanud (seal on noteeritud panga võlakirjad), lõpetas pank tema kinnitusel kvartali kasumiga.



Muutunud oludega kohanemiseks optimeerib pank tema sõnul oma struktuuri ning peab loobuma ka mõnedest töötajatest. «Inimesi oleme sel aastal koondanud alla kümne, sulgenud oleme kaks kontorit – Maar­dus ja Sillamäel,» sõnas Saar.



Postimehe andmeil on see aga poolik tõde – tegelikult on ettevõte koondamisteated kätte jaganud juba mitmekümnele inimesele, majas räägitakse ka hulga kontorite sulgemisest.


Postimehe allikas Bigbankis kinnitab, et on ise näinud koondamisteate saanud inimeste nimekirja. «Seal oli umbes 40 nime,» väitis ta.



Ehkki konkreetset koondamist Saar otsesõnu ei kinnitanud, teatas ta hiljem, et juba lähemal ajal kavatseb Bigbank vähendada ametikohti umbes 15 protsendi võrra.



«Sulgeme ka umbes kaheksa vähemefektiivset kontorit väiksemates piirkondades,» kinnitas ta. «Aga kuna protsess on praegu pooleli, siis lõplikud arvud veel päris täpselt selged ei ole. Praegused tarbimislaenude müügimahud on võrreldavad 2004. aasta mahtudega ja seega peaks sarnane olema ka müügistruktuur.» Aastavahetusel oli Bigbankil Eestis 22 kontorit.



Aastakümnete suuremõõdulisimas kriisis veelgi valusamalt pihta saanud Lätis, kuhu BIG on viimastel aastatel jõuliselt laienenud, vähendatakse müügiüksusi umbes sama suurusjärgu võrra, mis Eestiski, väitis Saar.



Langetasid intresse


Bigbank on laenude andmiseks raha kaasanud nii võlakirjadega Stockholmi börsilt kui ka hoiuste vastuvõtmisega, lubades algul turu kõrgeimat, üheksaprotsendilist aastaintressi. Üldise intresside langusega kaasa minnes on aga ka Bigbank intresse langetanud, makstes üheksaprotsendilist intressi vaid pikemaajaliste hoiuste eest.



Hoiused on Eestis tagatud, esimeses kvartalis kasumit lubanud Saare sõnul ei ole ka võlakirjaklientidel laenumüügi vähenemisest hoolimata põhjust muretseda. «Me oleme alati oma võlakirjad korrektselt lunastanud,» sõnas ta. «Praegu oleme likviidsuse juhtimisel lähtunud sellest, et lähiaegadel võlakirju ei refinantseerita, vaid lunastatakse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles