Tehnikatootjad muutuvad turu survel ettevaatlikuks

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple’i asepresident Phil Schiller tutvustamas uut iMaci, mille kätte toimetamisega oli firmal probleeme.
Apple’i asepresident Phil Schiller tutvustamas uut iMaci, mille kätte toimetamisega oli firmal probleeme. Foto: SCANPIX

Pidevat kasvu näidanud tehnoloogiasektoris ennustatakse jahedamaid tuuli – ettevõtete investeeringud jäävad samale tasemele.

Lõuna-Korea tehnoloogiahiiul Samsungil läheb justkui hästi: viimases kvartalis müüs ettevõte ühes päevas keskmiselt 700 000 nutitelefoni. Aasta varem oli vastav näitaja kaks korda väiksem. Kasvanud on ka ettevõtte globaalne turuosa.

Samsung on tulemustega rahul, kuid muutub aina ettevaatlikumaks – tarbeelektroonika sektori kasv kipub ennustuste järgi aeglustuma. Prognoos on sundinud valdkonna ühe jõulisema investeerija kulutused jätma eelmise aasta tasemele.

Otsus on märgilise tähtsusega, sest alates 2004. aastast on Samsungi investeeringud igal aastal suurenenud. Veel oktoobris oli ettevõttel plaanis aastas investeerida 25 miljardit USA dollarit, kuid viimastel kuudel tempo rauges ja investeeriti 21,5 miljardit.

Möödunud nädalal avaldasid viimase kvartali majandustulemused nii Apple kui ka Samsung. Samsung teatas kvartali ja ka kogu aasta rekordkasumist. Ka Apple lõi müügirekordeid: edukas oli nii iPhone’i kui ka iPadi müük. Siiski jäi müük alla analüütikute ootustele ning Apple kaotas ettevõtte aktsia languse tõttu suurima väärtusega börsiettevõtte tiitli.

Kahte tehnoloogiahiidu – Samsungit ja Apple’it – seob lisaks tihedale konkurentsile ka tihe koostöö. Samsung tarnib protsessoreid, mida kasutatakse iPhone’is ja iPadis. Tellimusi vähendanud Apple on saatnud selge signaali, et ka nemad näevad turu kasvu aeglustumist.

«Investeeringute märksõna on paindlikkus. Meie otsused tuginevad turul toimuvale,» ütles Samsungi investorsuhete juht Robert Yi.

Üht-teist turul toimubki. Kõigi eelduste järgi ületab tahvelarvutite müük tänavu sülearvutite müügi. Selles osas on ka Eesti esirinnas, sest uuringufirma GfK Retail & Technology andmetel müüdi mullu detsembris Eestis tahvelarvuteid rohkem kui sülearvuteid.

Ülemaailmset arvutimüügiturgu ootab tänavu ees kasvu pidurdumine, mis on 11 aasta jooksul esmakordne. Mullusega võrreldes väheneb arvutimüük IDC andmetel 6,4 protsenti.

Veelgi suuremas languses on Apple, kelle arvutimüük vähenes viimases kvartalis tervelt 22 protsenti. Seesugune tulemus oli täiesti ootamatu, sest levinud arusaama järgi saab Apple paremini hakkama kui turg keskmiselt.

Müügilangusele annab hoogu juurde ka Apple ise, kes ei suutnud möödunud kvartalis ühe kuu jooksul soovijateni uut iMaci toimetada.

Sülearvutite müügiarve mõjutab ilmselt ka iPadide kasvav müük. Apple’i juht Tim Cooke on positiivselt meelestatud ja rõhutab nn halo-efekti, kus ükskord Apple’i toote soetanud inimene ostab mõne aja möödudes ka järgmise sama firma toote.

Helgem tulevik paistab tahvelarvutitele. Möödunud aastal leidis omaniku hinnanguliselt 126 miljonit tahvelarvutit. Uuringufirma ABI Reasearch ennustab tänavu müügimahuks 145 miljonit tahvelarvutit.

Ka Microsofti olukord pole kiiduväärt. Wall Street Journal kirjutab, et Windows 8 pole Microsoftile loodetud kiiret kasvu toonud. Windowsi divisjoni käive kasvas tänu uue operatsioonisüsteemi turuletulekule pea neljandiku võrra, kuid jäi siiski 2009. aasta kasvule mitu korda alla.

Praegu võib suhteliselt kindlalt öelda, et alanud aasta on tehnoloogiasektoris pigem paigaltammumise kui kasvavate müükide aasta. On täiesti võimalik, et tarbijad ei vaja enam uusi arvuteid ja telefone, sest olemasolevad töötavad kenasti. Erandina võib välja tuua tahvel- ja sülearvuti hübriidid, kuid ka nende müük pole olnud oodatud tasemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles