Leedu president riigi majanduse taastumisest: see on ime

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite.
Leedu president Dalia Grybauskaite. Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaitė nimetas riigi majanduse 2009. aasta kriisi järgset taastumist imeks ning möönis, et valitsuse kärpemeetmed olid leedulastele valulikud, kirjutab BNS.

«Jah, kärpemeetmed olid valulikud ning valitsuse populaarsus nende läbisurumise tõttu langes, mis maksis neile võimu, kuid Leedu suutis astutud sammude tõttu kiiresti majanduskriisist välja tulla. Tegemist on imega,» ütles Grybauskaitė Taani telekanalile DR2.

Vaatamata sellele, et rahvas ei olnud valitsuse kärpepoliitika üle õnnelik, olid leedulased mõistvad ning uskusid valitsuse kinnitusi, et seda tehti rahva ja riigi parema tuleviku huvides, lisas president.

«Kahe aasta möödudes tegime nii nagu lubasime - tõstsime pensionid ja sotsiaaltoetused endisele tasemele, üksnes palgad ei ole veel kriisieelsel tasemel,» ütles riigipea DR2-le.

Grybauskaitė möönis töötust ühe peamise Leedu ees seisva probleemina, kuid kinnitas, et selle tase ei ole Euroopa Liidu keskmisest kaugel.

Leedu majanduslangus küündis 2009. aastal 14,8 protsendini, kuid majandus pöördus järgmisel aastal 1,4-protsendilisele kasvule. Riigi sisemajanduse koguprodukt (SKP) suurenes 2011. aastal 6 protsendi võrra ning mullu hinnanguliselt 3,5 protsenti. Tänavu prognoositakse riigi SKP kasvuks 3 protsenti.

Prognooside kohaselt langeb eurotsooni majandus sarnaselt eelmisele aastale ka sel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles