Pangad hakkavad EKP-le ennetähtaegselt laenu tagasi maksma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro märk Euroopa Keskpanga ees
Euro märk Euroopa Keskpanga ees Foto: SCANPIX

Järjekordseks märgiks eurotsooni võlakriisi leevenemisest on Euroopa Keskpanga (EKP) avaldus, et eurotsooni pangad hakkavad võetud sooduslaenu ennetähtaegselt tagasi maksma.

Aasta tagasi, kui võlakriis oli täies hoos, pumpas EKP eurotsooni pangasektorisse üle triljoni euro, et tagada pankade likviidsus.

EKP andis laenu kahes jaos: 2011. aasta detsembris ja 2012. aasta veebruaris. Laen oli kolmeaastane ja ülisoodsa intressiga.

EKP reedese avalduse kohaselt maksab 278 panka 30. jaanuariks tagasi 137,16 miljardit eurot. See on märksa rohkem, kui analüütikute prognoositud 100 miljardit.

Selle uudise peale kerkis euro kurss 1,3436 dollarini.

EKP ei täpsustanud, mis riikide pangad on otsustanud laenu tagastada. Analüütikud oletavad, et tegemist on ilmselt Saksamaa ja teiste tugeva majandusega riikide pankadega, ega usu, et tagasimaksjate seas oleksid Hispaania ja Itaalia pangad.

Pankade sooduslaenu suur tagasimaksmine näitab, et EKP sekkumine tuli eurotsooni finantssüsteemile igati kasuks, ütles ekspert.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles