Galerii: Prototroni rahastuse said seekord 3D-printimise tarkvara ja veekogude sensorsüsteem

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prototroni teisest taotlusvoorust lahkusid prototüübi ehitamiseks vajaliku summaga meeskonnad Fabulonia, kelle ideeks on luua tarkvara, millega saab kaitsta 3D printimisfailide autoriõigusi ja originaalsust ning meeskond Flydog Sea Monitoring System, kes arendab sensoreid veekogude info kogumiseks.

Swedbanki, Tallinna Teaduspargi Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikooli asutatud rahastu Prototron teise taotlusvooru laekus kokku 51 taotlust koos põhjaliku prototüübi kirjeldusega. Valdkondadest laekus enim taotlusi elektroonika ja mehhaanika valdkondades, järgnesid IKT ja rohelised tehnoloogiad. Keskmine taotletav toetussumma oli 10 800 eurot.

«Praeguseks toimunud kaks Prototroni taotlusvooru on näidanud, et teeme õiget asja - nutikaid ja teostust ootavaid prototüüpide kavandeid on laekunud arvestatavas koguses ning ideede lennukuse ja kvaliteedi tase tõuseb,» märkis Swedbanki ettevõtete panganduse juht Robert Kitt.

Parimaks tunnistatud meeskonnad tegelevad globaalsete ja suure ettevõtluspotentsiaaliga toodete arendamisega.

Meeskond Fabulonia, kes saab Prototronilt 9 560 eurot, kasutab finantseeringut, et edasi arendada ettevõtte poolt patenteeritud maailma esimest 3D printimise autorikaitse süsteemi. Uus pilvetehnoloogial põhinev süsteem võimaldab ettevõtetel ja disaineritel internetis turvaliselt müüa, personaliseerida ning hoiustada originaalseid 3D disaine.

Meeskond Flydog arendab Prototronilt saadava 11 242 euro eest mereseiresüsteemi, mille abil saab merekeskkonnast automaatselt andmeid hankida. Praegu puuduvad head lahendused andmete saamiseks, sest laevadega merel käimine on kulukas ja satelliitide abil ei näe veepinna alla. Merekeskkonna pidevas muutumises olevate protsesside mõistmiseks arendab Flydog autonoomse seireplatvormi ja andmete haldamise süsteemi.

«Parimate selgitamine oli raske ja paljud tõeliselt head meeskonnad jäid napilt rahast ilma», ütles Tallinna Teaduspargi Tehnopol juhatuse liige Pirko Konsa.

«Näiteks meeldis ekspertkogule meeskonna Velodroom liikumisjõule reageerivad jalgrattatuled, meeskonna Bikeep mobiiltelefoniga juhitav jalgrattaparkla avalikesse kohtadesse või ka sisekliimat seirav andur Airi. Paraku olime sunnitud valikul lähtuma mitmest kriteeriumist ning sõelale jäid tõesti parimatest parimad,» lisas Konsa.

Ekspertkogu vaatab taotlusi läbi neli korda aastas, järgmise taotlusvooru tähtaeg on 15. märts 2013. Kolmel järjestikusel aastal toetatakse uusi nutikaid ideid 120 000 euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles