PRIA maksis eelmisel aastal 310 miljonit eurot toetusi

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisene põld.
Sügisene põld. Foto: Liis Treimann

2012. aasta jooksul maksis põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) 24 535 kliendile kokku 310,02 miljonit eurot toetusi põllumajanduse, kalanduse, metsanduse ja maapiirkondade üldise elukvaliteedi edendamiseks, toiduprogrammide ja turukorralduse toetuseks, teatas amet.

Taotlejatele makstud toetuste summa pole ühelgi varasemal aastal nii suur olnud. Võrreldes 2011. aastaga oli toetusesaajaid ligi 1900 võrra rohkem ning summa 23,6 miljoni euro võrra suurem.

«Praegune tulemus lubab loota, et programmperioodi lõpuks suudab Eesti PRIA vahendusel ära kasutada vähemalt 99,5 protsenti kõikidest fondidest planeeritud vahendeid,» kinnitas PRIA peadirektor Jaan Kallas.

Põllumajandusministeeriumi ettevalmistatud meetmete lõikes oli mullu makstud summade kasv kõige suurem põlluhektarite, loomade ja toetusõiguste alusel makstavate otsetoetuste osas. Üheksat liiki otsetoetuste summa tõusis aastaga 117,6 miljonilt eurolt 124,4 miljonile. Seejuures tuli Eestis esmakordselt rakendada otsetoetuste vähendamist neil, kelle otsetoetuste summa ületas 5000 eurot. Vähendamised moodustasid kokku ligi 9,3 miljonit eurot.

2012. aastal klientidele makstud  310 miljonist eurost pärines 233,46 mln Euroopa Liidult ning 76,56 mln Eesti riigilt. Alates 2004. aastast, mil Eestist sai euroliidu liikmesriik, on PRIA vahendusel makstud üle 1,8 miljardi euro toetusi, sellest 1,45 miljardit käimasoleval programmperioodil.

«Käes on programmperioodi viimane aasta, uus periood on tulekul. See toob meile 2013.aasta teises pooles kaasa 3,2 kordse töömahu kasvu, aga PRIA pingutab,» tõdes Jaan Kallas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles